Общината
Територия
Бюджет
Култура
Образование
Туризъм
Спорт
Здравеопазване
Общински съвет
 

 

Форум
Проекти
Общински фирми
Municipality
 
 
 
 
гр.Първомай ул."Бр.Миладинови"-юг 50   тел:0336 62201 / факс:0336 /62139/62325/63119

ПЕТИ ПРАЗНИК НА ВИНОТО И ВИНОПРОИЗВОДСТВОТО- ПЪРВОМАЙ 2009

На 7 февруари 2009 г. в  град Първомай, на площада пред Образцово народно читалище „Св. св. Кирил и Методий” се проведе петия по ред „Празник на виното и винопроизводството.

 Датата не е избрана случайно. Началото на месец февруари е времето, когато се зарязват лозите и се празнува Трифон Зарезан- празника на лозаря. Като покровител на лозята Св. Трифон е известен само на Балканите и то главно там, където живеят българи и гърци.

Организаторите на празника  Община Първомай и ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий” за пореден път организираха конкурс за най- добро домашно вино реколта 2008.

В него взеха участие 23- ма  винопроизводители от общината.Дегустацията на домашните вина се извърши  от компетентно жури от технолози на гостуващите  винарски изби - Винзавод АД Асеновград, винарска изба „Реджина Естейт” с. Искра, винарска изба „Загрей” АД гр. Първомай.

Винарните презентираха своята продукция и осигуриха по чаша вино за всички. Други наши гости, които красяха площада, бяха куклите Маламка и Тоско, специално изработени за празника от участниците в Детска приложна студия при читалището с ръководител Зорка Каразапрянова.

На такъв празник не може без музика. За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха оркестри за естрадна и народна музика от общината.

       Специален гост на празника беше  бог Дионис. Той поздрави всички , даде напътствия на винарите и благослови лозята за берекет през тази година.Отличените в конкурса „Винопроизводител 2008” бяха  наградени от кмета на Община Първомай
г- н Ангел Папазов.

Няма друга напитка, която да е упражнила толкова мощно влияние върху светоусещането на европейските народи. Отвъд бита и поминъка виното присъства в митологията, религията, изкуството и литературата,  то е предмет на модата. За нашия край виното не е мода, то е начин на живот и философия. Затова и празника на виното в града ни е вече традиция.

Денят завърши с кръшно Първомайско хоро.

Copyright 2007 - Content by your site - Layout design by www.parvomai.bg

 

ХХХXII- ри
Майски  културни тържества”Първомай 2014” >>

Местни данъци и такси>>
 

Публичен регистър
общинска собственост>>

 

Център за информация и услуги на граждани и фирми>>
Екологична  общинска мрежа-експертна среща>>
 
Заповед за определяне границите на районите за събиране,извозване и обезвреждане в депа за битови отпадъци.>>