Новини - Архив

Размер на шрифта: A A A

Special Olympics Bulgaria:Прессъобщение за отбелязване на 50-та годишнина от
създаването на Спешъл Олимпикс и церемониите в София и Чикаго.

         


181 години от рождението на Васил Левски

На днешния ден 18 юли 1837г. в град Карлово е роден един от най-светлите герои на България  Васил Иванов Кунчев. През 1862 г. се включва в
Първата българска легия на Раковски
…..Прочети още >>

         


На 14 юли 2018г. жителите на село Градина с традиционен събор отпразнуваха празника на светците Кирик и Юлита.
В този ден на големия християнски празник се събират родовете в селото и почитателите на тракийската музика....Прочети още

         


От 29 до 30 юни 2018 година, в град Първомай, под патронажа на г-н Ангел Папазов – Кмет на Община Първомай, се проведе национално състезание – Четвърти кръг от XXVІІ републикански шампионат по приложно колоездене по правилата на Международна автомобилна федерация /FIA/ за деца-велосипедисти на възраст 10-12 години, с международно участие, дейност № 35 от направление „Науки и технологии” на Национален календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2017/2018 година, утвърден със Заповед № РД 09-5367/6.10.2017 г. на министъра на образованието и науката. / Прочети още..

         


Общинска администрация посети Одрин

На 19 и 20 май работещи в общинска администрация – Първомай посетиха Одрин, по покана на уредниците на българската черква „Св.Георги”. Посетена бе и каменната черква „Св.св. Константин и Елена”, която е с интересна вътрешна архитектура и е реставрирана наскоро със средства на българската държава и частни дарители.На 20 май се чества и празника на храма - свети Константин и Елена, по случай което имаше тържества и празнична програма. Присъстваха много гости, сред които консулът ни в Одрин, както и кметът на общината Ангел Папазов.В двора на Св.св. Константин и Елена”, където е изграден паметник на Екзарх Антим I, с три величествени камбани, дарени от родолюбиви българи, се изви кръшно българско хоро.

              


На 19 май 2018г. в Пленарна зала на общинска администрация се проведе II-ри шахматен турнир, организиран от кмета Ангел Папазов,
с участието на деца  от България и гости от Македония.

              


Нов мост над река Чинар дере ни свързва с Поройна

На 18 май 2018г. бе открит новия мост над река Чинар дере, който е част от пътя III - 5802 - село Поройна.

Необходимостта от изграждането на този мост бе повече от наложителна, защото село  Поройна от години оставаше изолирано след всеки по-обилен дъжд.

Инж. Валентина Бакърджиева  от Областно Пътно управление Пловдив, която присъства на първата копка и на откриването на това толкова дългоочаквано съоръжение, коментира, че се надява да стане свидетел на още такива събития– на новия мост над Марица, между Първомай и Градина и на отремонтирания  мост над река Мечка в кв. Дебър.

Мостът, който бе изграден от „ОРС – Инфраструктура“ , има полезен отвор 20 метра, а е широк 7 метра, с две тротоарни конзоли.

С построяването на мост над река Чинар дере при км 19+435“, се направи и  рехабилитация и повдигане на 245 м от пътя между Дълбок извор и Първомай, поставяне на тротоар и изграждане на спирки от двете страни на шосето, както и изграждане на отсечката на която е моста, водеща към центъра на
село Поройна. Срокът за изпълнение бе 150 дни. Цената е около 1 млн.лв. с ДДС.

         


Предстоящият Международен ден на Червения кръст и Червен полумесец – 8 май – е повод да припомня на всички вас, че през октомври т.г. се изпълват 140 лета от създаването на Българския Червен кръст, в последствие официално приет през 1885 г в международното семейство на съмишлениците. / Прочети още >>


С много гости и богата програма град Първомай посрещна своя празник.По традиция на този ден се запалва и огънят на
Майските културни тържества, които тази година са 46 – ти поред. / Прочети още…….

              


 

Първомартенски поздрав получиха кметът на общината и служителите в общинска администрация.  Учениците на Антоанета Вергова  от средно училище „Проф. д-р Асен Златаров“ разказаха „Бабомартенска приказка“ от Мая Дългъчева. С песни и стихове се представиха и учениците на Гергана Стойчева, Добринка Петрова и Сия Тепова. Малките артисти впечатлиха с артистичността и музикалността си.

         

Децата връчиха на кмета Ангел Папазов голяма мартеница, изработена от тях, а той им благодари и отправи пожелание да са бели и червени.
Децата получиха красиви мартеници сладки и вкусен шоколад.


Баба Марта бързала,
Мартенички вързала:
Морави, зелени,
Бели и червени:
Първом на гората –
Да листят листата.
И да дойдат всичките:
Щъркелите, птичките,
Първият певец,
Косер хубавец.

После на градините –
Да цъфтят гиргините
И латинки алени,
И божури шарени.
Ябълки да зреят,
Круши да жълтеят.
А пък на дечицата
Върза на ръчицата
Мартенички чудни
Със ресни червени,
Да са ранобудни,
Да растат засмени.

Автор: Йордан Стубел


На 1 март 2018 – деня на пристигането на Баба Марта в общинска администрация – служителите,бяха изненадани с поднасянето на
мартеници по традиционен начин от ръковдството.

         

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с Мартеница (усукани бяла и червена нишка) . Януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко.Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.


С отбелязването на 145-та годишнина от трагичната гибел на Васил Левски, ние изразяваме своето дълбоко преклонение пред Великия българин, чието дело и пример са променили съдбата на един цял народ, който в знак на признателност още приживе го превръща в легенда.

За нас българите, Дяконът Левски е символ на всичко добро и справедливо, родено под нашето небе, на онзи велик идеал за чиста и свята република, на стремежът за свобода, който прави и ще прави нацията ни по-силна и горда.

Днес, когато България е част от обединена Европа, ние сме длъжни да преосмисляме и преоткриваме високите хуманни идеали и демократични ценности, които Апостолът ни е завещал, защото те трасират пътя за свобода и напредък, за човеколюбие, за национално достойнство, за “равнопоставеност на всички
човеци и народи”! Нека съхраним  и продължим заветите му за чисти идеали, свобода и добруване на българския народ!

Поклон пред светлата памет на Апостола!


На 10 февруари 2018 г. в град Първомай се проведе поредният, XIV-ти Празник на виното и винопроизводството >>

         


Калояна Налбантова от клуб “Дискавъри” записа пореден голям успех. Бадминтонистката стана първа на Международния турнир “Братя Касабян”.
Калояна е на върха при 15-годишните момичета без загубен гейм, каза треньорът й Желязко Вълков.

         

В началото на месец януари 2018г.  двама състезатели от новия хасковски клуб се класираха за Европейското първенство за юноши и девойки до 15 г. в град Казан, Русия.
Това са Калояна Налбантова и Станимир Терзиев, които са родом от Първомай.


Пловдивският спорт – топ 50”

През лятото на миналата година по идея на журналистите Нейко Дамянов, Илия Кисимов и Диян Никифоров стартира проект „Пловдивският спорт – топ 50” под егидата и със съдействието на Община Пловдив и Радио Пловдив, във връзка с предстоящата 2019-та, когато град Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. 55 изтъкнати пловдивчани от различни области на обществения живот  дадоха своя вот за определяне на класацията, която бе обявена на 24 януари 2018г. в Радио Пловдив. Номинираните ще бъдат в основата на специална книга.


 На 24.01.2018 г., от 12:30 ч. пред сградата на ПГСС „Васил Левски” – гр. Първомай се проведе официалната церемония по „първа копка” на проект ДБФП № BG16RFOP001-3.002-0020-C01, по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 - 2020“, Приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура“, Процедура за подбор на проекти № BG16RFOP001-3.002
„Подкрепа за професионалните училища в Република България“.....Прочети още
>>

          


Украинци и приятели на Украйна се събраха на една маса да отпразнуват Коледа по юлиански календар. Тя е на 7 януари, на 6-ти -  Бъдни вечер. Такава среща традиционно се провежда в Пловдив за 6-ти път, организатор и главен спонсор е инж. Димитър Георгиев, Почетен консул на Украйна в Пловдив. Сред гостите на събитието бяха Посланик на Украйна в Р. България д-р Микола Балтажи, Председател на Общински Съвет Пловдив Савина Петкова, зам. Областен Управител на гр. Пловдив Петър Петров, кметът на гр. Първомай Ангел Папазов, украинска поетеса Анна Багряна заедно със
своя съпруг Димитър Христов – поет, преводач и др.....Прочети още
>>

         


Зам. Председателят на Общински съвет – Първомай  също прие на 21.12.2017г. коледарското гостуване на учениците от ОУ „ Георги Караславов”, кв. Дебър, които  пожелаха здраве и късмет през новата година. Гости на събитието бяха: г-н Ангел Папазов – кмет на Общината, гости от Тракия Кент – гр. Тикерда,
Ружди Салим – зам. кмет, както и учители от училището.

         


Кметът на Община Първомай г-н Ангел Папазов прие на 21.12.2017г. коледарското гостуване на учениците от ОУ „ Георги Караславов”, кв. Дебър, които му пожелаха здраве и късмет през новата година. Гости на събитието бяха: Николай Митков и Ружди Салим – зам. кметове и учители от училището.

         


 

На 19 декември 2017г. във фоайето на втори етаж на общинска администрация бе открит Коледен базар „Ние правим чудеса" от учителите от ДГ „Марица“.Предложеното изобилие от коледни сладкиши, сувенири и украшения, създадени с много любов от родителите, учителите и децата предизвика огромен интерес, както от страна на граждани, така и от колеги, работещи в други детски градини.Средствата, събрани от базара, ще бъдат използвани за настилка и оборудване на площадка по безопасност на движението в детската градина, където децата  ще изучават правилното поведение на улицата.
„Благодаря на всички, които се включиха със своите умения, сподели директорката на градината Лидия Милева, благодаря и на тези, които
подкрепят нашата кауза.”

         

В следващите дни - сряда и четвъртък, базарът ще очаква своите клиенти в детското заведение.


Клуб на радостта – студио „Изобразително и приложни изкуства”с ръководител Зорка Каразапрянова на 18 декември 2017г. откри изложба във
фоайето на 2 етаж на общинска администрация.

         

Кметът Папазов поздрави младите художници за коледната инициатива и пожела да продължат с  творческите си вдъхновения и през 2018 година.


От  далечната страна
Дядо Коледа пристига със шейна.
Носи с пълен кош на гръб
всекиму подарък скъп.

Мили деца, уважаеми съграждани,
в навечерието сме на едни от най-светлите и вълшебни празници.

Община Първомай има удоволствието да Ви съобщи, че на 11.12.2017 год. бяха запалени светлините на нашето празнично дърво. Програма от учениците на НУ „Христо Ботев” Първомай  зарадва децата, които присъстваха на площада пред Общината.

Г-н Николай Митков, зам. кмет на община Първомай приветства новото начинание, с пожелание да се превърне в традиция  и с настроение и с песни да посрещнем предстоящите коледни и новогодишни празници!

         


На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца. Изпълняване на ситуация на евакуация в училище с доброволци и пожарникари

         

За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато Световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ.


На 29 ноември 2017 година в Пленарна зала на ОбА – Първомай се проведе информационно събитие по проект Българското председателство на Съвета на ЕС в Европейската година на културното  наследство 2018 към предстоящото домакинство на гр. Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г.”
по Комуникационната стратегия на Република България 2017 г.”......Прочети още
>>

         


Отборът на България остана трети в групата си, където са още Чехия, Кипър и Холандия, и не се класира във фазата на прякото елиминиране
на европейското отборно първенство по бадминтон за юноши до 17 години, което се провежда от 21-25.11.2017г. в чешката столица Прага.

         

На 24.11.2017г. в Печ, Унгария започна 15-то издание на международния турнир на отбори „Nation to Nation”  U15, който ще продължи до 26.11.2017 г.
Нашият отбор е представен от 4 момчета /Светослав Раев, Станимир Терзиев, Николай Давчев и Георги Манчев/ и 3 момичета
 /Калояна Налбантова, Елеонора Иванова и Цветина Попиванова/.
В турнира ще участват десет отбора – Румъния, Белгия, България, Хърватска, Чехия, Словакия, Словения, Украйна и Унгария /представена от 2 отбора/.


Кметът на община Първомай Ангел Папазов прие в кабинета си на 20.11.2017г. делегация от представители на ПП ГЕРБ. Присъстваха народните представители от листата на ПП ГЕРБ Пловдив област: д-р Христо Грудев, генерал Константин Попов  ,  Запрян Янков, г- жа Евелина Апостолова – заместник областен управител на област Пловдив и областен ръководител на ЖГЕРБ, г-жа Катя Попова – бивш депутат  в 43 Народно събрание и общински ръководител на ПП ГЕРБ Първомай, представители от областна администрация, г-жа Красимира Александрова и  г-н Чавдар Здравчев – общински съветници от ПП ГЕРБ и кметове от Общината, издигнати с квотата на ПП ГЕРБ.  Срещата бе инициирана от г-жа Попова, която основно акцентира върху проекта на  Инвестиционната програма на община Първомай за 2018г.....Прочети още >>


Делегация от РАО „Тракия”, включваща кметове и други представители на местните власти от общините Първомай, Болярово, Братя Даскалови, Брезово, Карнобат, Крумовград, Николаево, Родопи, Созопол, Стралджа, Сунгурларе, Твърдица, изпълнителния  директор на Асоциацията и зам.-председателя на Съюза на тракийските дружества бе на посещение в Република Словакия и Република Сърбия в периода 11-15 ноември 2017 г....Прочети още >>

         


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи грамотите на кметовете отличници в категорията „Спорт и младежки политики“.
Той обяви имената на победителите по време на церемонията „Кмет на годината 2017“ в "София Тех Парк“.

След оспорван онлайн вот, хората дадоха тежката си дума за създаването на модерни младежки политики, спортни съоръжения и грижа
за здравето на подрастващите.

Министър Кралев обяви наградите на кмета: община Първомай  - Ангел Папазов в раздела  за „Средна община“.

Благодаря за този приз! Много неща трябва още да направим за спорта, имаме проект за спортна зала и реновиране на стадиона”, каза
кметът на община Първомай Ангел Папазов.


Държавно - отборно първенство по бадминтон в Севлиево. Отборът на момчетата грабна златото, а момичетата - бронза.

         


Михаела със сребро и Ели с бронз на сингъл, а Калояна и Ели са първи на двойка по време на турнира
„Млади таланти” до 17 години – на 7.10.2017г. гр.Хасково.

         


Бадминтонисти от 35 страни се включиха в силния  международен турнир по бадминтон „Баболат” - 05-08.10.2017г., а председателят на Българската федерация
по бадминтон д-р Пюзант Касабян е доволен от играта в зала "Европа". Мария Мицова от българския отбор  спечели купата.

        

По време на турнира по случай „50 години Бадминтон”, бяха наградени изтъкнати личности с принос към бадминтона.
Сред тях бе и г-н Ангел Папазов – кмет на община Първомай.


На  22 септември 2017г. се проведе велопоход  до язовир Брягово, организиран от община Първомай, във връзка с Европейската седмица на мобилността 16-22 септември 2017г. Колоездачите бяха осигурени с медицински екип и линейка, автомобил за сигурност и автобус.Тази година похода бе под мотото „Заедно стигаме по-далеч ”. Присъстваха около 100 деца от Общината, които се запознаха с действията на отряда водолази и се возиха на лодка. За всички присъстващи бе осигурен топъл обяд.

        


На 14, 15 и 16 септември 2017 г. в гр. Първомай се проведе 19-ят Празник на тракийската народна
музика и песен „Първомай – 2017”. Шестнадесет оркестъра бяха поканени за участие от организаторите на
Празника – Община Първомай и Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий – 1894г.”, като всички с желание
приеха и се включиха в тридневната музикална програма
>>


Уважаеми музиканти, гости на Първомай и съграждани,
Добре дошли в Тракия - най-голямата музикално-фолклорна област в България. Добре дошли в град Първомай, където в следващите три дена
на открито, под сенките на дърветата и на огрения от слънце площад, под звуците на гайдите и кавалите, под ритъма на тъпаните и припевите
на песните, ще откриете дълбоките корени на богатата българска душевност....Прочети още
>>


Децата на  Първомай със своите умения се представят достойно в редица спортове. В надпреварата по приложно колоездене, организирана от Съюза на българските автомобилисти и Българската федерация по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението” бе номиниран участник в Националния отбор по Приложно колоездене, който  тръгва за Европейско първенство в Албания.
Това е Йордан Начев от Първомай. Пожелаваме му достойно представяне.

                             


За състезателите на клуб „Атлет” лято 2017 завърши със състезание в Загреб, Хърватска.
Златен медал при момичета до 13 години завоюва Калояна Налбантова, а сребърен медал при смесени двойки отново
Калояна Налбантова с Кеан Кикус от Унгария. Пожелаваме на нашите състезатели нови успехи!

         


 Г-н Ангел Папазов, кмет на община Първомай по покана от Н. Пр. Посланика на Република Украйна Микола Балтажи участва на традиционното изложение „Произведено в Първомай”, което се състоя в посолството на Република Украйна на 7 септември 2017г.
Присъствието на продукти от региона на изложението ще допринесе за развитие на търговските отношения между бизнеса на двете страни в положителна посока.

         


Днес, 30 август 2017г. бе направена дългоочакваната копка за нов мост над река Чинардере, който е част от пътя III - 5802 - село Поройна. / Прочети още....

         


На 10 август 2017 г., от 10.00 часа, в Пленарна зала на Общинска администрация – Първомай се проведе заключителна пресконференция по проект
„Интегрирана подкрепа в семейна среда”
....Прочети още >>

         


На 5 и 6 август 2017г. в Ряхово, Русенско се проведе Първи кръг от Републиканското първенство по водомоторни спортове. Първо и трето място заеха първомайските лодки. В клас R 1000 лодката на Запрян Раев, пилотирана от Радослав Савов завърши първа в жестоката конкуренция с едни от най-силните лодки, тези от клуб в гр. Лом. Това е първото състезание за Радослав и отличното му представяне дава основание и надежда за нови успехи на първомайския клуб в следващите кръгове на Републиканското първенство по водомоторни спортове. Другият състезател на нашия клуб Йордан Йорданов влезе в битка с още 5 лодки от клас SA 250 и завоюва третото място. Йорданов пилотира и третата лодка, с която първомайци взеха участие в този кръг. Тя е нова и е в клас O 125. За сега водната моторница и пилотът все още се сработват. Следващият кръг от Републиканското първенство ще се проведе в Лом.

                   


На 20 юли официално бе открит пътният възел на АМ „Тракия“ при пресичането й с път III-666 Плодовитово - Оризово. Случването на т.нар. „ухо” от север осигурява слизане от Бургас и качване за София. От юг вече има такова „ухо”…

         

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов бяха официалните гости на обекта непосредствено преди пускане на движението, а водосвет за успешно пътуване по отсечката извърши отец Иван. Тук бяха ръководствата на общини Братя Даскалови и Първомай, начело с кметовете си Иван Танев и Ангел Папазов - и двамата съдействали активно, за да се случи строежът. „Колегата Иван Танев има главната заслуга, за да откриваме днес пътния възел, заяви кметът Папазов пред министър Нанков - не само защото теренът е в неговата община, а и заради многото работа, която бе свършена от администрацията му…”. Тук беше и областната управителка Гергана Микова, както и кметовете на съседните села Д. Иванов на Плодовитово и Н. Чакъров - на Оризово, много граждани. / Галерия >>


Мила и емоционална среща между посланика на Северна Корея и първомайци се състоя в Пленарна зала на Общината.Гостите бяха посрещнати от кмета на Община Първомай г-н Ангел Папазов и зам. председателя на Общински съвет Първомай г-жа Маргарита Давчева, както и зам. кметовете на Общината....Прочети още >>

         


     На 30 юни и 1 юли се проведе Балканиада по бадминтон за деца до 13 години със съвместното домакинство на Първомай и Хасково. Състезанието беше открито от кмета на Община Първомай и председател на КФВС „Атлет“ Ангел Папазов, заедно с председателя на федерацията по бадминтон Пюзан Касабян. Те пожелаха на децата успех и интересни двубои, както и най-добрите от тях да победят. Сред гостите на събитието бе и председателят на Турската федерация пп бадминтон Мурат Йозмекик. В Балканиадата участваха отбори от България, Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. Състезаваха се отборно 70 деца, на сингъл и на двойки във възрастови групи за момичета и момчета до 13 години.  От състезателите на КФВС „Атлет“ на корта бяха Станимир Терзиев, Цвети Попиванова, Калояна Налбантова, Христо Костов и Алекс Василева. Класираните в призовата тройка – на 1 място Турция, на второ България и на трето Румъния и Сърбия, бяха наградени с купи и медали. Срещите на 30 юни се проведоха в Хасково, а финалите на 1 юли в Първомай, в залата на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.

         


От 23 до 25 юни 2017 година, в Първомай, под патронажа на кмета на Общината Ангел Папазов, се проведе Национално състезание „Четвърти кръг от републиканския шампионат по приложно колоездене по правилата на Международна автомобилна федерация /FIA/ за деца-велосипедисти на възраст 10-12 години”, с международно участие, дейност № 32 на направление «Наука и технологии» от Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2016/2017 година....Прочети още >>

         


Във връзка с писмо изх. № РД-37-77/10.05.2017г. на областния управител на област Пловдив г-н Здравко Димитров в Пленарна зала на община Първомай на 22 юни 2017г. се проведе среща - разговор с представители на областна администрация Пловдив. Тук бяха двамата зам. областни управители г-жа Евелина Апостолова и г-н Петър Петров. Кметът на Общината г-н Папазов откри срещата и отбеляза, че акцентът и усилията на община Първомай са насочени към развитието на инфраструктурата, социалната политика като инвестиция за по-добър живот, политиката на активно търсене на допълнителен финансов ресурс и законови действия и механизми за решаване проблемите на Общината. Изказаха се граждани и служители от община Първомай. Активно участие взеха и кметовете на населени места с проблемни канализации, улици и пътища. Г-н Папазов получи уверението на г-жа Апостолова и г-н Петров, че ще информират съответните институции за проблемите и ще търсят решението им. / Галерия >>


На 15 и 16 юни 2017г. Постоянната комисия на НСОРБ по икономическо развитие, енергетика и туризъм заседава в Първомай. По време на срещата взеха участие специалисти по туризъм и енергийна ефективност от местната власт и правителството - над 70  кметове, заместник кметове и общински експерти, представители на близо 40 общини....Прочети още >>

                   


На Първи май 2017г.,обществеността на гр. Първомай отбеляза своя 45 – ти поред празник. По традиция на бе запален и огънят на Майските културни тържества.Гости на домакините от Община Първомай и Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий – 1894 г.” бяха: народните представители Георги Търновалийски, Манол Генов и Димитър Георгиев, посланиците на  Реублика Казахстан и  Беларус, проф.д-р Милутинович – кмет на община Црвени Кръст, гр. Ниш и г-н Властимир Петрович, също от Ниш, летец – изпитателите Андрей Анатолиевич и Урал Султанов, проф. Иван Върляков – ИД на РАО „Тракия”, проф. Кольо Динков – Ректор на УХТ гр. Пловдив, Анелия Пържанова – директор на Варненски свободен университет – филиал Смолян, кметове и зам. кметове на приятелски общини и други.Поздравителни адреси по повод празника кметът Ангел Папазов получи от: Президента на Република България Румен Радев, от Посланика на Република България в Букурещ н.пр. Тодор Чуров, Националното сдружение на общините, Асоциация на българските градове и региони, Съюза на българските автомобилисти, от кметовете на общините Болярово, Поморие, Стралджа, Пловдивски международен панаир и други.  Прочети още >>

         


Незабравимо,ще остане двудневното събитие „Dog Show _2017”.Благодарение на инициативата и всеотдайността на г-н Пеньо Запрянов в сътрудничество с киноложкото дружество в Община Първомай и ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“.Всички участници и гости на събитието,бяха очаровани
от изложбата и богатата програма.За носител на Купата на кмета в двата дни на киноложкото събитие,бе избрана
Форси - спрингер шпаньолка - най-красивото куче на The Dog Show-Първомай 2017

         


Заявка за участие на 553 кучета, представители на 60 породи от 10 държави организира г-н Пеньо Запрянов в  Киноложка изложба, която
набира скорост и се превръща във все по-голямо и значимо събитие, благодарение на  Киноложкото дружество в Първомай и с помощта
на община Първомай, която е съорганизатор на събитието….Прочети още
>>

                   


 

Кой е по-по-най” на Великден в Дебър
За 10 поредна година малчуганите в Дебър се забавляваха на Великденско детско шоу „Кой е по-по-най” под патронажа на д-р Павлова.

         

„Мис” „По-по-най” за 2017 година  стана Антоанета Димитрова, а „Мистър” – Теодор Миленов. Тази година в надпреварата се включиха много деца от 3 до 6 години. Всички участници демонстрираха колко много стихове и песни знаят, а се справяха и много артистично.Водеща на тържеството бе секретарят на НЧ”Пробуда” в кв. Дебър Нели Атанасова, а журито бе в състав: д-р Мария Павлова, Маринка Бояджиева, Мариана Янчевска и Гергана Колева.


Станимира Мущанова и Ивайло Налбантов – ученици в СУ „Проф. д-р Асен Златаров” Първомай, откриха на 8 март във фоайето на училището изложба под надслов „С дъх на пролет”, която адресираха, както до всички жени, така и до почитателите на творчеството им.

          

Изложбата се състоя, благодарение на поканата на директора на училището
г-н Чавдар Здравчев и на съдействието на кмета на Общината г-н Ангел Папазов.


Първомартенски ритуал  възпроизведоха читалищните деятели от село Дълбок извор. Те посетиха Община Първомай, където Баба Марта, Пижо и Пенда поздравиха всички администратори с  1 март, вързаха им  мартеници за здраве и берекет и пожелаха късмет.....Прочети още >>

         
 


Празникът Трифон Зарезан в Татарево и в Дебър започна традиционно със зарязване на лозята и молитва за хубава реколта.
Не се мина и без песни и хора, а събралите се жители бяха почерпени с вино.

         


Хубавото време доведе много гости от града и страната и при голям интерес и отлична организация на 11 февруари т.г. се проведе поредният
Празник на виното и винопроизводството в Първомай
>> Прочети още >>

         


Кметът на Първомай Ангел Папазов получи юбилеен плакет по случай 50 години бадминтон в България....Прочети още >>

         


За поредна година Министерството на околната среда и водите обяви официалния старт на националната кампания „За чиста околна среда“ >>


Банго Васили (Ромска Нова година) е най-големият празник на ромите от всички вероизповедания у нас. Празнува се 3 дни, като празникът започва на 13-ти вечерта, която изпълнява ролята на Бъдни вечер....Прочети оше >>

         


Богоявление /Йордановден/ - 6 януари, е един от най-древните християнски празници....Прочети още >>

         


На 20 декември 2016 г. ръководството на община Първомай организира традиционно Коледно тържество за децата на служителите
на общинска администрация - община Първомай.
Под звуците на коледни песни малчуганите получиха пакети с лакомства от Дядо Коледа и Снежанка.

 

         


Коледен спектакъл „Ако зажалиш някой ден, пийни си чаша вино“ събра над 150 пенсионери от общината, за да си
спомнят песни, стихове и музика от тяхната младост....Прочети още
>>

         


Коледен футболен турнир 2016, организиран от  община Първомай  и ФК „Борислав“ традиционно всяка година…Прочети още…

         


На посещение в Читалището на кв. Дебър бяха Управителят на издателство „Захари Стоянов”, поет и писател  Иван Гранитски и проф. Стоян Райчевски. Пред слушателите те говориха за българските корени и българщината, за бежанците в Беломорска Тракия.

         

От 14 часа след обяд те взеха участие и в предаване на радио „Пловдив”, заедно  с кмета на община Първомай г-н Ангел Папазов.


Традиционен Коледен турнир по бадминтон 2016

         


Град Първомай стана отново привлекателен център за волейболисти. На състоялия се традиционен коледен турнир 2016 волейболните отборите на Първомай и  Чирпан предизвикаха истински фурор и създадоха много коледно настроение и емоция за присъстващите в залата. Победител бе отбора на Първомай, в който играят и състезатели от Димитровград.

         

Победната купа бе връчена на градоначалника Ангел Папазов от единия юбиляр и волейболист Иван Петков, който стана на 60 години. На турнира имаше още двама юбиляри, специално поканени да присъстват: Ангел Тодоров Кючуков – на 70г. и Иван Николов Бойчев – на 80г. Всички те бяха поздравени от г-н Ангел Папазов, който им пожела здраве и много още срещи.


Ръководството на Аграрния университет – Пловдив покани г-н Ангел Папазов като кмет на община Първомай и бивш възпитаник на университета да присъства на тържествената промоция на абсолвентите бакалаври и магистри випуск 2016, която се състоя на 15 декември 2016г. в Аулата на Аграрния университет.

         


На 14 декември 2016г. Ангел Папазов – кмет на община Първомай и съпругата му  бяха поканени от г-н Любозар Фратев -  български общественик и бизнесмен в Регионален исторически музей Пловдив за представяне на книгата на Стою Шишков „Пловдив в своето минало и настояще”.

         


Със Заповед № РД-15-660/10.11.2016г. на кмета на община Първомай Ангел Папазов на 14 декември 2016г. бе определен Общински съвет за намаляване на риска от бедствия. Съставът на съвета  се определя в съответствие с чл. 65а, ал. 2 от Закона за защита при бедствия и  включва: Председател – кмет на община Първомай и членове:  заместник кметовете на Общината, представители на Общински съвет Първомай, ръководителите на структурите за спешно реагиране, юридически лица, включително и юридически лица с нестопанска цел и други, имащи отношение към намаляването на риска от бедствия. На първото си заседание съветът направи корекции в състава на членовете и прие правила за своята работа.

                   


Прием на Казахстан по случай Националния празник на страната. На 16 декември в Република Казахстан се отбелязва
Национален празник – Денят на независимостта. Н.Пр. Темиртай Избастин започна церемонията с минута мълчание за жертвите в Хитрино.
След встъпителното слово и химна на двете страни се пристъпи към тържествената част.

         

Присъстваха посланиците на Русия, Беларус, Судан, Сирия, Азербайджан, Кипър, Индия, Палестина , ЮАР, Индонезия и други, както и видни
български интелектуалци и кметове. Почетни гости бяха братя Пулеви.
Кметът на община Първомай Ангел Папазов също бе от поканените и участва в мероприятието.


Международен турнир за купата на П. Велков - Панагюрище >>

         


На 26 и 27 ноември 2016г. представители на общинска администрация Първомай посетиха Одрин по покана на
българския консул там  г-н Васил Вълчев и уредниците на българската църква „Св. Георги” в града...Прочети още
>>

         


Празник  на древната тракийска култура и бит – Първомай 2016“
На 21-ви октомври в Първомай, на сцената на читалище " Св. Св. Кирил и Методий" оживяха образите на древните тракийски божества
Загрей и Бендида в спектакъла „Мистерия на Тракийските богове“, създаден специално за първомайската публика и представен с помощта на
ученици от СОУ "Проф. др. Асен Златаров", гр. Първомай.....Прочети още
>>

         


СПЕКТАКЪЛ  „ МИСТЕРИЯ  С  ТРАКИЙСКИ  БОЖЕСТВА”  НА  СЦЕНАТА  В  ГРАД  ПЪРВОМАЙ >>

         


Иван Русев игра и спечели на международен турнир по бадминтон.
България си осигури шест медала от международния турнир по бадминтон, който се проведе  на 9 октомври в зала "Европа" в столицата, след като има
шестима полуфиналисти в надпреварата. Номер 2 в схемата Иван Русев и номер 6 Даниел Николов достигнаха до полуфиналите на сингъл мъже.
Русев победи друг българин Алекс Влаар с 21:13, 21:16 за 33 минути и в спор за място на финала в сингъл с Даниел Николов триуфмираха на двойки мъже. Водачите в схемата надделяха на финала срещу Мохамед Али Курт и Мерт Тунчо от Турция с 21:13, 21:18 за 34 минути.
На турнира присъства и Ангел Папазов – кмет на община Първомай
>>


12 октомври - Ден на българската община
Ръководството на община Първомай поздравява всички служители и работници, като им пожелава да се ръководят от принципите
на демокрацията, в служба на хората. По-голямата прозрачност и откритост да не е само един израз, употребяван единствено
в поздравителни слова, а постоянно присъстващ елемент в ежедневната работа.
>>

              


50 деца от община Първомай се включиха в традиционния велопоход, посветен на Европейската седмица
на мобилността ( 16-22 септември 2016г.).....Прочети още
>>

         


Честит да е първият училищен звънец!
Мили деца, скъпи ученици, престъпвате училищния праг с усмивка, с желание, с амбиция, с жажда за знания…
.Прочети още >>

         


За осемнадесети пореден път  на 8,9 и 10 септември тази година в гр. Първомай се проведе Празникът на тракийската народна музика и песен.
Община Първомай и Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий – 1894 г.” създадоха отлична организация на Празника.
Тринадесет оркестъра свириха и пяха за многохилядната публика на красиво оформената сцена пред читалището
>>

         


На 5 и 6 септември 2016г. в Първомай се проведе Международен турнир за момчета и момичета до 15 години „За купата на кмета“.
Всяка година това събитие се превръща в празник за бадминтонистите, както от Първомай, така и за всички приятели на спорта
>> / Прочети още...

         


Ангел Папазов – кмет на Община Първомай, бе приет по време на отпуската си в град Далян, Република Турция, от кмета на тяхната община,
който го посрещна много любезно със семейството си.


XVIII - ти ПРАЗНИК НА ТРАКИЙСКАТА НАРОДНА МУЗИКА И ПЕСЕН - ПЪРВОМАЙ 2016 >>


В село Бяла река - община Първомай фирма „ ДИНЕЛ 2015 ” ООД, представлявана от Недялка Димитрова - откри Супермаркет на 17 август 2016г.
На откриването присъства както кмета на общината Ангел Папазов, така и множество съграждани.
/ Галерия >>

         


На 17 август 2016г. в село Езерово, община Първомай се откри нов цех за домашен текстил от фирма 
„Севи Р и Е” ЕООД, представлявана от Севджан Мюмюн.
За момента в цеха работят 10 човека, като поетапно ще се открият и още работни места.
/ Галерия >>

                   


Ползотворни работни срещи на РАО "Тракия".Във връзка с получена покана от кмета на община Текирда и генералния директор на ВиК Текирда,
делегация от РАО "Тракия" бе на работно посещение в Турция в периода от 20 до 22 юли 2016 г......Още по темата

         


“Евридика” изправи на крака публиката в Прага.Тридесет и шест фолклорни състава, от дванадесет страни,  се събраха
за двадесети пореден път в Прага…
.Прочети още

         


Второ издание на Празника на традициите в община Тунджа.
Гост на празника бе кметът на община Първомай и председател на Управителния съвет на РАО „Тракия“ – г-н Ангел Папазов...Прочети още..

        


На 24 и 25 юни 2016 година, в град Първомай, под патронажа на г – н Ангел Папазов – Кмет на Община Първомай, се проведе национално състезание – Четвърти кръг от републикански шампионат по приложно колоездене по правилата на Международна автомобилна федерация – FIA, изява от Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката......Още по темата..

         


На 17 и 18 юни 2016г. в село Дълбок извор се проведе шестнадесетата Национална  творческа  среща на оркестрите за
народна музика и бе средище на таланти, извор на мъдрост, сила, красота и вдъхновение...
Прочети още >>

        


От 17 до 19 юни в курорта Кранево се проведе III кръг на Републиканския шампионат по приложно колоездене по правилата на FIA. Отборът на Община Първомай се класира на III място и спечели бронзовата купа, а Йордана Тошева, възпитаничка на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Първомай не можа да се пребори за медал със същия цвят в индивидуалното класиране при момичетата и остана четвърта. Дани Нанков от същото училище геройски спечели сребърен медал при момчетата. Съученичката им Мария Петкова постигна 7 място, а в тази надпревара състезателят от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Първомай Йордан Начев остана десети. Освен тези награди, отборът ни се класира на второ място по спешна долекарска помощ.

         


Кметът на Първомай Ангел Папазов договори с управителя на „Косер“ АД Костадин Костадинов откриване
на търговски обекти на фирмата за авточасти. / Прочети още...


На 11 юни 2016г. къща музей " Яворов" посрещна деца от.Първомай, участващи във велопоход. Те бяха лично предвождани от кмета на града
г-н Ангел Папазов. Децата с голям интерес изслушаха беседа за живота и делото на поета.

         


Спасовден е на особена почит в кв. Любеново - град Първомай, където в параклиса
„Възнесение Господне“ бе отслужен молебен за здраве....Прочети още
>>

         


По случай националния празник, Руското Посолство в София организира прием,  на който бяха поканени приятелите на Русия.
Сред тях бе и Ангел Папазов – кмет на общиа
Първомай.

     


На 7 юни 2016г. ЦОП Първомай (Център за обществена подкрепа) отбеляза 6 години от своето създаване. Празникът започна от сутринта с приемане на поздравления в сградата на ЦОП и завърши вечерта с грандиозен концерт на АРТ ДЕНС, Антония Тунчева, Атанаска Тенева и Тоника СВ.
Специален гост на рождения ден бе кметът на града Ангел Папазов.

         


На 3 и 4 юни в гр. Благоевград се проведе II кръг на Републиканския шампионат по приложно колоездене по правилата на FIA. Отборът на Община Първомай се класира на IV място, а Йордана Тошева, възпитаничка на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Първомай грабна бронзовия медал в индивидуалното класиране при момичетата. Освен тези награди, отборът ни безапелационно спечели първото място по спешна долекарска помощ без нито една наказателна точка, а Дани Нанков и Мария Петкова от същото училище постигнаха съответно 7 и 10 място. В това състезание Йордан Начев от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Първомай се задоволи с осмото място.

                   


От 2 до 5 юни в Пловдив се проведе Държавното първенство по тенис на маса за спортисти - ветерани.В групата над 80 годишните на финала
играха Иван Иванов от Първомай и Георги Иванов от Шумен....Прочети още
>>

          С илюминации и заря приключиха 44–те Майски културни тържества „Първомай - 2016”Прочети още >>

         


Новият параклис „св. Георги” в с.Дълбок Извор – паметник на загиналите във войните / Прочети още...

         


На 6 май 2016г. в село Езерово, община Първомай се откри нов цех за домашен текстил от фирма
„Хомелант Текстил” ООД, представлявана от Надя Манолова.
Капацитета на цеха ще бъде 80 работни места, които ще се открият поетапно през настоящата година

           


На 1-ви май в Първомай Община Първомай и Образцово „ Народно читалище Св.св.Кирил и Методий-1894г.” - Първомай за петнадесети пореден път организираха Празника на града и ритуално запалиха огъня на 44-те Майски културни тържества  „Първомай-2016”…Прочети още.. / Галерия >>


Поздравителен адрес до жителите на община Първомай от областния управител Здравко Димитров >>


От 21 до 24.04.2016 г в гръцкия град Сидирокастро се проведе международен турнир от веригата  YOUTH INTERNATIONAL.
На него взеха участие състезатели от 6 държави. КФВС "Атлет" - Първомай също имаше участник в турнира – единадесет годишната Михаела Чепишева.
Тя се състезава  до 13 г. на сингъл и на двойки момичета и до 15 г. на двойки девойки. На сингъл завоюва златен медал, като надигра всичките си съпернички с 2:0 гейма. На двойки момичета до 13 г. спечели сребърен медал в тандем с Косара Андреева /НСА - гр. София/, а на двойки девойки до 15 г. заедно с Богомила Марчева от хасковския клуб, отново взеха сребро. Треньорите Илиян и Красимир Кръстеви, които в същия момент бяха на ДЛШ до 11 г. в гр. Стара Загора,са много доволни от представянето на Михаела, тъй като за пръв път тя отива на състезание без тях и съотборниците  си  
/ заедно с хасковския клуб/  и показа отлични резултати от своето представяне.
/ Галерия >>


РЕПУБЛИКАНСКИ ШАМПИОНАТ ПО ПРИЛОЖНО КОЛОЕЗДЕНЕ И ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ
ПЪРВИ КРЪГ ГР. СОФИЯ ЗАЛА ТРИАДИЦА 22-24.04.2016 Г.
/ Галерия >>


На 31 март 2016г.  „Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ” организира среща, свързана с посещението на китайска бизнес делегация в сферата на електронната търговия в София.  На срещата се представиха възможностите за откриване на логистичен център на територията на Република България за вносно-експортни дейности на продукти от ЦИЕ и Китай, а също така и развитието на електронна търговия,  посредством създаването на специализирана платформа за онлайн търговия между Китай и страните от ЦИЕ.

               


На 25 март от 17.00 часа пред паметника на жертвите от Балканските войни (1912-1913 и 1915 - 1918 г.),
първомайци отдадоха почит и честваха Деня на Тракия и 103 години от превземането
на Одринската крепост от Българската армия...
Галерия >>...Още по темата...


На 29.03. 2016г. от 17.15 часа в Пленарна зала на община Първомай академик Сендов ще представи книгата си – „Мъхът и демокрацията” на първомайската общественост. Заповядайте, ще бъде интересно....Още по темата..


11 медала  за Първомай  от „ Млади таланти ” в Стара Загора
В дните 19 и 20 март 2016г. в Стара Загора се проведе турнир „Млади таланти”
за деца до 11 години и до 15 години....Прочети още...

        


За втора поредна година Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни  Община Първомай ( МКБППМН ) по покана на Районен съд – гр.Първомай на 11.03.2016г.,
 проведе “Ден на отворените врати”
…..Още по темата >>

    


Академик Сендов издаде книгата Мъхът и демокрацията.Тя е дело на издателство “Захарий Стоянов” и съдържа интервюта с учения и политика Благовест Сендов от последните години на прехода. На 15 февруари 2016г. от 17.00 часа в Пленарна зала на община Първомай академик Сендов ще бъде наш гост и ще  представи книгата си на първомайската общественост. Заповядайте, ще бъде интересно.....Още по темата >>


100 години от рождението си посрещна на 31 януари Христа Петрова Георгиева от Първомай, кв. Дебър. За юбилея си тя получи  пожелания за още много години живот, здраве и благоденствие,  парична сума, торта и цветя от кмета на община Първомай Ангел Папазов. Гост на бабата бе и Ангел Ангелов - главен спецециалист  „Организационен” в кв. Дебър.  Юбилярката пък почерпи гостите си с вкусна домашна баница и сладки, приготвени от единствената и дъщеря, която е на преклонната 75 годишна възраст. През по-голямата част от живота си баба Христа се е занимавала със земеделие. 25-те  декара ниви, които семейството е притежавало, са обработвани с биволи. Тя  е грамотна и любознателна жена.Баба Христа има един внук и двама правнуци. Всички близки, приятели  и познати поздравиха столетничката за нейния юбилей в пенсионерския клуб същия ден на обяд.


За отличното си представяне на Национален есенен турнир по информационни технологии "Джон Атанасов" - гр. София, учениците Симона Йорданова, Симона Стоева, Елина Батинкова, Даниела Колева и техните ръководители Ваня Георгиева и Таня Сребрева, получиха поздравления от кмета на общината Ангел Папазов, който осигури финансовите средства за участие в събитието. Предметните награди са от Microsoft.

                   


Предколедно тържество на служителите от община Първомай, което се състоя
на 22.12.2015г. в ресторант „Европа”.
/ Галерия >>


На 22 декември 2015г. в Пленарна зала се състоя традиционно Коледно тържество с децата
на работещите в Община Първомай.
/ Галерия >>


Кметът на Община Първомай г-н Ангел Папазов прие на 22.12.2015г.  коледарското гостуване на деца от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” Първомай, които представиха сценка от народния обичай „Коледуване” и му пожелаха здраве и късмет  през новата година. Гости на събитието бяха г-н Николай Митков -заместник кмет на общината, г-н Чавдар Здравчев – директор на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, преподаватели и служители.Г-н Папазов прие пожеланията на децата и им подари шоколад, за да им е сладко по празниците. / Галерия >>


Клуб „Атлет“ с четири медала от международен турнир в Словения

След поредният международен турнир в Словения, в който участваха бадминтонистите от клуб „Атлет“, равносметката бе четири медала - три сребърни и един бронзов.13 държави участваха в турнира и се състезаваха в 4 възрастови групи. За наша гордост най-малките ни представители Калояна Налбантова и Станимир Терзиев завоюваха сребро в групата си. Михаела Чепишева, която се състезаваше във втора възрастова група и Стефан Терзиев – при най-големите отпаднаха на четвърт финала.

               

Нашата Михаела също получи медал, но след игра в двойка с Михаела Златанова от Пазарджик с момичетата до 15 години.В същата група трети останаха Цветина Попиванова и партньорката ? Галина Мезенцева от Русия.Галина беше победител в групата на 11 годишните и единствената, която надигра Калояна Налбантова на финала.Илиян Кръстев – треньор на отбора сподели, че при момичетата до 11 години не е имало състезание на двойки, но е убеден, че ако е трябвало да играят Калояна и Цвети биха превъзхождали коя и да е друга двойка.Още два медала спечелиха две български момичета – Христомира Поповска е трета при 17-годишните, а Михаела Цветанова от Пазарджик е втора при 13-годишните.Организацията на турнира бе перфектна - добри условия, страхотна зала и това са причините редица състезатели и клубове с удоволствие да участват в този турнир.Светослав Раев, Николай Давчев, Георги Манчев, Елеонора Иванова, Стефан Терзиев и Никола Колев бяха сред участниците.На 18 декември ще бъде открит и традиционният коледен турнир за ученици от град Първомай.


Деца от Първомай се представиха достойно със своите умения в надпреварата по приложно колоездене, състояла се на 17 и 18 октомври 2015 година в Разград. Те получиха за отборно класиране в Шампионата на НДПК по правилата на ФИА – 2015г. диплом от Управителния съвет на Съюза на българските автомобилисти и Българската федерация по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението”за III място.

       

В състезанието са участвали отборите - призьори от проведените през годината кръгове. При децата от 10 до 12 години в генералното класиране за 2015 година с бронзови медали са Дани Костадинов и Йордана Тошева от 5а клас на ОУ”Св.св. Кирил и Методий” – Първомай и Росица Костадинова и Георги Иванов от 4а клас на същото училище. Треньори на отбора са Минко и Ваня Павлови.За заслуги в развитието на приложното колоездене с диплом от Управителния съвет на Съюза на българските автомобилисти и Българската федерация по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението” бе удостоен кметът на Община Първомай Ангел Папазов.На 2 декември 2015г. в кабинета на кмета на децата тържествено бяха връчени медалите, които се получават след известен период от  провеждането на състезанието. Галерия >>


„Атлет” са шампиони на България
Първо място момичета и първо място момчета на Държавно първенство за момчета и момичета
до 11 г. отборно завоюваха отборите по бадминтон на първомайския клуб „Атлет“.
Те станаха шампиони на България, а постиженията им са повече от впечатляващи. / Прочети още...

                    


Благодарение на съдействието на кметовете на общините Братя Даскалови, Чирпан и Първомай
да се отчуждят в кратки срокове имоти, влизащи в територията на строящите се съоръжения, можем да се поздравим, че вече има връзка с автомагистрала „Марица”, както и ще бъде изградена допълнителна връзка
на надлеза при Плодовитово – Оризово за включване в посока София.
                              


Атлет” спечели  6 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал

Кръг от национална верига за млади таланти при 11 и 15 годишни се проведе на 19 и 20 септември в Севлиево. Пет момичета и пет момчета от клуба по бадминтон „Атлет” Първомай взеха участие в надпреварата...Прочети още >>

                 


Над 150 деца от община Първомай се включиха в традиционния велопоход, посветен на Деня на независимостта. Много деца от община Първомай участваха в традиционния велопоход, посветен на Деня на независимостта – 22 септември. Тази година мотото на седмицата на мобилността 16-22 септември 2015г. е „Избери. Промени. Комбинирай.“Заедно с децата разстоянието от центъра на Първомай до язовир Брягово на колело изминаха и кметът на общината Ангел Папазов, представители на общинската администрация  и граждани. Най малкият участник бе Деян Динков, а най-възрастен – Йордан Николов.Идеята е децата да се запознаят отблизо с постиженията на клубове от общината, в които се тренират екстремни спортове, обясни след прехода Папазов. За целта на язовира бяха извършени демонстрации от членове на клуба по водомоторен спорт - Първомай, който има републикански шампиони. Водолази от Гражданска защита - Пловдив извършиха демонстрации по водно спасяване и запознаха децата с някои от по-интересните детайли от тази дейност, а доброволци от БЧК извършиха  демонстрации по окозване на първа помощ. За няколко часа участниците във велопохода имаха възможност да се разходят в язовира с моторни лодки и скутери, за безопасността на които се погрижиха от Аварийно-спасителния отряд към пожарната. Преди да тръгнат обратно към Първомай децата получиха топъл обяд, осигурен от община Първомай.

         


НА ТРЕТИЯ ДЕН НА ПРАЗНИКА НА ТРАКИЙСКАТА НАРОДНА МУЗИКА И ПЕСЕН, ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ПЪРВОМАЙ”
ПОЛУЧИ ВИСОКИ ОТЛИЧИЯ
/ Прочети още…..

              


Скъпи почитатели на тракийската народна музика и песен, на 10,11 и 12.09  в град  Първомай се провежда на XVII Празник на тракийската музика и песен- Първомай 2015 Целта на празника е да се съхранени, популяризира и обогатява  тракийската народна музика и песен.Дните съвпадат с провеждането на Традиционния есенен  панаир в града.Организатори са: Община  Първомай и Образцово „НЧ Св. С Кирил и Методий-1894г.- гр. Първомай”
В тридневната програма ще участват 13 оркестри за народна музика. / Прочти още……

         


След участие на групата академици – Георги Марков, Васил Гюзелев и Константин Косев в честването на официалните празници на община Димитровград, където акад. Васил Гюзелеев
е Почетен гражданин, те бяха и в Първомай.

         

В Пленарна зала на общината се събраха почитатели на творчеството на академиците, които бяха представени на първомайската общественост от Иван Гранитски – Директор на издателство „Захари Стоянов”. Всеки един от гостите представи творчеството си. На всички присъстващи в залата бе подарена по една книга, написана от Георги Марков, Васил Гюзелев и Константин Косев и след мероприятието бяха получени автографи.
На 3 септември  академиците  ще бъдат в Сливен и Карнобат.


ОБЩИНА ПЪРВОМАЙ  и ОНЧ „ св.св. КИРИЛ и МЕТОДИЙ – 1894 г. гр. Първомай ”
ОРГАНИЗИРАТ и ВИ  КАНЯТ  на  ХVIІ-ти ПРАЗНИК  на ТРАКИЙСКАТА НАРОДНА МУЗИКА и ПЕСЕН,
ПЪРВОМАЙ -
2015, КОЙТО  ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ на / 10 - 11 и 12  09. 2015 г. / в гр.
Първомай
при СЛЕДНАТА ПРОГРАМА:
/ Отвори_Разгледай >>


Във връзка с подписано на 06.06.2015 г. в Държавата Палестина, община Ал-Бире Споразумение за приятелски връзки и сътрудничество между Община Първомай и Община Ал-Бире, с любезното съдействие на Посолството на Държавата Палестина в София, Република България, в периода от 24.08.2015 г. до 28.08.2015 г. на посещение в община Първомай е делегация от Държавата Палестина.

         


Трето място за Първомай във втори кръг от Републиканското първенство по водомоторен спорт в Лом

На 15 и 16 август 2015 година в град Лом, в района на плаж „Лагуна”,  се проведе Втори кръг от Републиканското първенство по водомоторен спорт. Общо 8 отбора взеха участие в спортната надпревара. Клубове от Русе, Кърджали, Балчик, Варна, Първомай, Тутракан и домакините премериха сили в състезанието по водомоторен спорт. Отборен първенец, а с това и за 4-ти пореден път, републикански шампион е отборът на "Порт Лом", който печели титлата на страната общо 9 пъти. Втори в крайното класиране е отборът на Русе, а трети – Кърджали.

           

Заедно с провеждането на 2-рия кръг на Републиканското първенство, Българската федерация по водомоторен спорт отбеляза своя 60-годишен юбилей. Гости на тържеството в Лом бяха Любомир Кожухаров - председател на федерацията, ветерани и деятели на водомоторния спорт от цялата страна, както и ломски ветерани, сред които Петър Ладовински, Станчо Русинов и Красимир Цветанов. Кметът на Лом Иво Иванов поздрави състезателите и ветераните по случай юбилея, а на 15 от тях Любомир Кожухаров връчи почетни юбилейни плакети. Гост на първенството по покана на  кмета на Лом Иво Иванов  бе и кметът на община Първомай Ангел Папазов. Първомай бе представен от състезателя Йордан Гочев Йорданов, който завоюва 3 място в клас SA 350 - децата.


По линия на комитет „Славяни” делегация от Република Узбекистан на 29 юли 2015г. посети община Първомай. Членовете на делегацията са представители на тамошна държавна организация за производство на млечни продукти и винопроизводство, както и журналист от редакцията на вестник „Узбекистански новини” и членове на обществото за връзки  и дружба „Узбекистан – България”.

                          

Прие ги заместник кметът Николай Митков, който направи кратко представяне на дейността на общината, след което гостите посетиха млекопреработващата  фирма „Шипка 99” АД  Първомай и Винарска изба „Загрей”.


Във връзка с планувано мероприятие от Спортния календар на Община Първомай на 25.07.2015г. (събота) се проведе велопоход по маршрута Първомай – с.Виница – с.Татарево – Първомай до местността „Тракийски могили”, където бе изнесена лекция от доц. д-р Кисьов за провеждащите се археологически разкопки на Надгробната могила.


                      

На самите разкопки бе теглен жребей от всички участници във велопохода и наградата – велосипед се падна на единадесетгодишния Дани Нанков Костадинов от гр. Първомай.  


ПРАКТИЧЕСКИ   ПРЕПОРЪКИ
ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСТНОСТ НА ДЕЦАТА ПРЕЗ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ – 2015г.

Тези препоръки се базират на анализа на пътнотранспортните произшествия с деца и на изводите за обстоятелствата и предпоставките за тяхното настъпване. Насочват вниманието към възникването на рисковите ситуации и предпазват от попадане в тях. Възприемането им и тяхното спазване изграждат защитно поведение както у водачите на пътни превозни средства (ППС) и възрастните хора, които се грижат 
за сигурността на децата, така и у самите подрастващи, участници в движението. / Отвори_Разгледай
>>


Сдружение за подпомагане на малкия и среден бизнес – Обединени Бизнес Клубове(ОБК) и 
Община Първомай организират поредната Международна среща на МСП с местните власти на тема: 
Съвместно участие в програми на Европейската Комисия, управлявани и финансирани директно от Брюксел

17 и 18 септември 2015 г. / Прочети още....

Рамкова програма 17-18 Септември 2015, гр.Първомай / Отвори_ Разгледай >>

Регистрационна форма за участие в Международна среща на МСП с местните власти / Изтегли >>


Михаела Чепишева игра  с Михаела Златанова от гр. Пазарджик и спечели  единственият медал за българския национален отбор на Балканиадата в Румъния за деца до 13 години.Михаела игра във всички отборни срещи и накрая отпадна от  представителите на Турция.Станимир Терзиев също отпадна от турски противник в единична среща. Според треньора Илиян Кръстев отборът на Турция е бил много над останалите състезатели. В крайното класиране българите се класираха трети, като  двамата бадминтонисти  от Първомай бяха най-малките представители на страната.С участието на Балканиадата приключва състезателният сезон за състезателите от клуб „ Атлет ”. / Галерия >>


      На 29.06.2015г. в Първомай се откри 15-ти национален и 10-ти международен турнир по бадминтон за момчета и момичета под 13 години под патронажа на кмета на града г-н Ангел Папазов, а националният флаг беше издигнат от Станимир Терзиев – бадминтонист от най-малките състезатели.
Кметът, като Председател на Управителния съвет на КФВС „Атлет” Първомай награди 8–те представили се перфектно състезатели на състезанието в Нови Сад, Сърбия с ракети марка „Баболат”. Турнирът започна с месец по-рано, заради тренировките на националните състезатели, които ще вземат участие в балканиадата през месец юли в Румъния. Тазгодишното състезание ще протече в три дни, като в надпреварата ще се включат и двойки момичета и двойки момчета.  49 състезатели от 14 отбора ще премерят сили по време на лятната си подготовка. На  турнира присъства и председателят на федерацията по бадминтон проф.д-р Пюзант Касабян, който дойде ден по-късно, заради посрещането на групата бадминтонисти, представила страната ни на Европейските игри в Баку. Треньорът Красимир Кръстев сподели, че турнирът е в работни дни, но всички, които обичат бадминтона да дойдат,  за да подкрепят първомайските състезатели. / Галерия >>


На 26 и 27 юни 2015 г. в Първомай, под патронажа на кмета Ангел Папазов, се проведе Четвърти кръг от републиканския шампионат по приложно колоездене по правилата на ФИА.Организатори на националното състезание по приложно колоездене са: НДПК „Младежта за безопасност на движението” към СБА, АК „Север”, София, Пътна полиция – Първомай, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Първомай и Община  Първомай.

   

В спортната надпревара – решаване на индивидуални тестове по правилата за БДП, сглобяване на пъзели, майсторско управление на велосипед при движение в коридори с препятствия и в детското автоградче взеха участие отборите на Берковица, Силистра и Първомай. Кръгът от републиканското състезание завърши с класация.
 / Прочети още....
Галерия >>


БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО До Кмета община Първомай >>


ОБЩИНА ПЪРВОМАЙ ПОСРЕЩНА ГОСТИ ОТ РЕПУБЛИКА БЕЛАРУС

 На 21.06.2015 година Първомай посрещна гости от гр. Пружани, Република Беларус,по проект за сътрудничество между двете общини.Посещението е част от мероприятията за връзки в областта на образованието и за осъществяване на разменни визити между младежи от двата града. През месец април тази година ученици от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” гостуваха в гр.Пружани и положиха началото на приятелски връзки  с Школа №5. / Прочети още...    / Галерия >>


3 златни, 3 сребърни и 4 бронзови медала за Атлет-Първомай от бадминтон турнирът в Нови Сад, който  е част от европейския спортен календар. В него взеха участие над 300 състезатели от 16 държави. България беше представена от „Атлет“- Първомай и БК Хасково.Децата бяха подкрепяни от своите родители и семейството на кмета Ангел Папазов. КФВС „Атлет“ е единственият отбор с двама представители на Балканиадата.Двама състезатели на клуб „Атлет“ извоюваха място в националните формации.За единайсет годишните Михаела Чепишева и Станимир Терзиев 3 и 5 юли 2015 ще бъдат дни на изпитание, тъй като ще се състезават с 13-годишните в столицата на Румъния – Букурещ на балканиадата по бадминтон. Това право извоюваха по време на квалификациите, които се проведоха на 12 и 13 юни в Стара Загора. На тях среща си дадоха 8-те най-добри бадминтонисти при момчета и 10 - те най-добри момичета до 13 години. Да станат членове на националния отбор имаха първите четирима.Станимир Терзиев бе категоричен в победата си 2:0 гейма и изненада треньорите си Илиян и Красимир Кръстеви и се класира на четвърто място, но това беше достатъчно, за да стигне до поредния връх в спортната си кариера.Михаела Чепишева отново четвърта, но  при момичетата, и то в оспорван двубой и  конкуренция, отстъпи пред по-силните, които неотдавна победи. Въпреки това тя също ще играе на Балканиадата.КФВС „Атлет“ е единственият отбор в страната, който има двама представители в националния отбор, като Михаела и Станимир остават на подготвителен лагер./ Галерия >>


Празникът - надсвирване в село Дълбок извор, въпреки прекъсването, е възстановен и е удоволствие за хората от цяла България. Той се проведе на 12 и 13 юни  2015г. за 15 път. Минути преди откриването на голямото надсвирване в село Дълбок извор, Иво Папазов – Ибряма,  дари своя кларнет на музея на Тракийската народна музика в Дълбок извор. „Не ме питайте с какви чувства се разделям – каза големият кларнетист – този инструмент ме е изхранвал, построил ми е къщи, купил ми е коли. Много съм му благодарен, но все пак го оставям тук в знак на уважение към всичко, което се прави за народната музика в това село. И в знак на почит към един мой голям фен – Данчо, за когото разбрах, че не е сред нас от  миналата година”. Музеят на Тракийската народна музика е първият и единствен по рода си. Той е открит през 2010 г. и е показател за признателността на жителите на селото към Козбунарската музикална школа. Тук е и пианото на Филип Кутев, дарено от  Ансамбъла, сподели Стоян Чилингиров, секретар на читалището. В малкото помещение си дадоха среща двама виртуозни кларнетисти – акад.проф. Петко Радев и Иво Папазов, които разгледаха портретите на свои колеги и си припомниха добрите стари времена.По време на надсвирване в село Дълбок извор бе връчена Плакета и Поздравителен адрес от кмета на Община Първомай Ангел Папазов на Атанас Стоев, основател и ръководител на оркестър „КАНАРИТЕ” за 50 години творческа дейност, съществен принос  в развитието на тракийската народна музика и песен в нашия край и по случай  40 години от създаването на оркестъра./ Галерия >>


Кметът на общината Ангел Папазов бе гост на Н.Пр. Посланика на Русия г-н Исаков на 10 юни 2015г.

       


Посещение на кмета на община Първомай Ангел Папазов в Държавата Палестина по покана на д-р Ахмед Мохамед ал Мадбух - Посланик в България.


След  13  години  прекъсване  в  град  Първомай  се  възтанови  тържествената  заря – проверка  на  2  юниОбщина Първомай и Образцово Народно читалище „Св.св. Кирил и Методий -1894г.” след дълго прекъсване записаха в Културния календар за 2015 г. , а Общински съвет прие, провеждане на тържествена заря – проверка, по случай 2 юни – Деня на Ботев и падналите за свободата и независимостта на България.Тържеството започна с поднасяне на венци на признателност и цветя от ученици и граждани, на паметниците в Първомай, където предварително бяха разставени по двама часови.В 20.30 часа започна същинската церемония по провеждане на тържествената заря – проверка. Пет представителни групи се построиха на площада пред читалището – военна рота от поделение 24490 гр. Асеновград и от училищата: СОУ „проф.д-р Асен Златаров”, ПГСС „Васил Левски”, ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и НУ „Христо Ботев” от Първомай.

На десния фланг на строя бяха разположени знаменните групи на представителните части.
След приемането на рапорта на Командващия зарята, същият се поклони на знамената. Тържествено слово по повод 2 юни произнесе кметът на общината Ангел Папазов.На фона на „Покойници” дикторите изчетоха имената на загиналите в борбата против османското владичество, Руско-турската освободителна война, Балканската и двете Световни войни. С падане на колене, групите и гражданите отдадоха почит на загиналите. След прозвучаването на „Химна на Република България” и на фона на „Ботев марш” започнаха илюминациите, които бяха наблюдавани от стотици първомайци.Интересът към събитието подсказа на организаторите, че решението за възстановяване на тържествената заря – проверка е ход в правилната посока.


Кметът на село Караджалово Мариана Колева организира детски футболен турнир, който се състоя
на 23 май и бе посветен на Празника на селото. Отборите се състезаваха за купата на Караджалово в
оспорвана борба.За победителите бяха осигурени купи, топки и торти от община Първомай
.

                         


10 медала за „Атлет”
По време на Държавен личен шампионат до 11 години клуб „Атлет” Първомай завоюва 5 златни , 2 сребърни и 3 бронзови медала. С три медала е Михаела Чепишева – единично, двойки и смесени двойки. С два медала е Станимир Терзиев, който е с две години по-малък във възрастовата си група.С бронз са и двойката момичета Нина Николова и Елеонора Иванова, които в полуфинал трябваше да се състезават срещу Михаела и партньорката ?. Дебют в състезанието направиха и седем годишните Александра Василева и Христо Костов, които показаха, че могат и ще са достойна смяна на по-големите. Следващото състезание за отбора е на 29 май в
Нова Загора.Поздравления за успеха на състезателите и треньорите. /
  Галерия >>


Гости от съседна Черна гора посетиха град Първомай по покана на Атанаска Велчева, собственичка на фирма „Бендида”. Делегацията, предимно от дами, занимаващи се с бизнес пожела да се срещне и с кмета на общината.
Г-н Ангел Папазов ги прие в Пленарна зала и представи кратка презентация за развитието
на община Първомай през годините.
/ Галерия >>


На 16 май по покана на проф. д-р Мирослав Милутинович - Председател на градска община Червен кръст,
град Ниш – Сърбия, се проведе среща между ръководството на общината и кмета на
община Първомай –България. От сръбска страна на срещата  присъстваха председателя на градска
община Червен кръст
проф. д-р Мирослав Милутинович, началника на общинската управа – „секретар „ – Властимир Петрович, проф. д-р Драган Чорбич – Декан на правен факултет на гр. Ниш, Председателя на киноложко дружество Ниш – Ненад Девич и други официални лица.
Прочети още... / Галерия >>


Директорът на Асоциацията за приятелство Кюрдистан – България г-н Меджит Таха на 13 май 2015г. представи в Пленарна зала на община Първомай водена от него делегация от съюза на вносителите и износителите от региона на Кюрдистан, Ирак, обединяващ членове от четирите най-големи градове в Иракски Кюрдистан. Организацията издава лицензи, необходими на чуждите предприемачи при осъществяването на внос и износ от региона на Иракски Кюрдистан, работи много добре съвместно с министерството на търговията на Ирак за разширяване на връзките по света, и има желание да ги разшири и в България.Официален гост бе госпожа Добрина Проданова – Председател на Търговско - Промишлена камара Пловдив. Бяха поканени фирми от Първомай, работещи в хранително вкусовата промишленост: „Витал”, „ББП”, „Грийнс”, „Шипка 99”, „Сладък път” и „Доян агро”. Кметът на общината Ангел Папазов представи фирмите и тяхното производство. Гостите опитаха от изложените продуктите и останаха възхитени от вкусовите им качества. Господин Таха  отправи покана към нашите фирми да посетят град Ербил на Международен панаир през лятото на тази година. Галерия >>


От 5 до 8 май 2015 година в гр.Истанбул се проведе 24-ти Международен симпозиум изложение на
ученически проекти, организиран от фондация МЕF - Международна  фондация по природни науки,
която обединява верига от частни училища в Турция. / Още по темата
>>


1 май в община Първомай
Община Първомай и Образцово „ Народно читалище Св.св.Кирил и Методий-1894г.” Първомай
за четиринадесети пореден път отпразнуваха Празника на града и ритуално запалиха огъня
на 43-те Майски културни тържества  „Първомай-2015”...Прочети още
>>   /    Фотоалбум >>


За трета поредна година ученици от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ Първомай печелят призови места на Националното състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства „Аз мога – тук и сега”, водени от г-жа Татяна Попова.

        

Участниците се състезават с над 360 възпитаници на авторитетни училища като НПМГ София, СМГ, ПГЕЕ-Пловдив, Математически гимназии от Варна, Добрич, Благоевград и други.  
Журито, което ги оценява се състои от изявени специалисти, работещи във водещи ИТ компании, които определят заданието и критериите.  
Победител в категория „графичен дизайн“ в тазгодишното издание на състезанието е Марияна Колева от XI а клас, част от клуб “Photoshop” по програмата на МОН „УСПЕХ“, ръководен от г-жа Попова. 
„Аз мога тук и сега“ завърши с положителни емоции, много нови приятели и с  
благодарност на Община Първомай за подкрепата!


Колективно съдружие
Земеделски производители от Пловдивско подкрепиха агро проект в рамките на Тракия икономическа зона.

                   

Десетки производители и кметовете на общините Марица, Първомай и Калояново дискутираха проблеми
в сектора на среща
, организирана от екипа на „Тракия икономическа зона”. / Още по темата...


Общо събрание и дискусионен форум в Поморие се състоя на 24 април 2015г

Над 50 представители на общините (предимно кметове и председатели на общински съвети) участваха в конференция, организирана от РАО “Тракия” в зала “Капитол” на Гранд Хотел Поморие. В дискусии за настоящето и бъдещето на стратегическото планиране в Югоизточен и Южен централен район се включиха

                           

всички участници.По-късно същия ден се проведе и сесия на Общото събрание на РАО “Тракия”. Дневният ред включи отчети на ръководните органи на асоциацията, приемане на бюджет и работна програма за 2015 г.


На официална церемония - 6 април 2015г.  основана Българо-казахстанска търговска камара (БКТК). На събитието присъстваха министъра на икономиката Божидар Лукарски и посланикът на Казахстан, Темиртай Избастин,бе бившия президент Петър Стоянов, редица политици и бизнесмени, кметове на общини, сред които и
АнгелПапазов – кмет на община Първомай. / Още.........  / 
Галерия >>


43-ти МАЙСКИ КУЛТУРНИ ТЪРЖЕСТВА ПЪРВОМАЙ 2015 - ПРОГРАМА >>


26 март е знаменателен в българската история. На този ден преди 102 години българската армия превзема „непревземаемата” Одринска крепост, което е пътен лист за бойните победи на българите в
Балканската война и обединяване на изконните отечествени територии към Стара България.
Денят 26 март 1913 година е белязан като триумф на българския дух в национално-освободителните ни
борби и е многозначителен не само за тракийци, но и за всички българи. / Прочети още....

    


На 23 март 2015г. в Етнографски музей -  Пловдив тържествено бе отбелязан официалния празник на Република Казахстан – пролетен празник Науръз, който се празнува с настъпването на пролетното равноденствие и обновяването на природата и символизира пролетта, радостта и изобилието.
Кметът на община Първомай Ангел Папазов бе гост на събитието.

       


Детска певческа фолклорна група „Дебърче” към НЧ „Пробуда – кв.Дебър – 1905 г.”
донесе І-ва награда – плакет и диплом от Х
V национален фолклорен конкурс
„Орфеево изворче” – Стара Загора.
/ Прочети още.....


                   


Седмо национално състезание по информационни технологии – Благоевград
Седем ученици от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ взеха участие и се представиха блестящо в състезание по информационни технологии – Благоевград, проведено на 20-22 март 2015 г. Състезанието се проведе в няколко категории, като времето за работа беше 3 часа. / Прочети още.....

         


ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЯВА НА КЛУБ „ ОБЩУВАНЕ ЧРЕЗ ТАНЦ ”
МАЖОРЕТЕН КОНЦЕРТ „ ДЕТСКИ УСМИВКИ ”

            

с  ръководител Гинка Димова, който се състоя на 18 март 2015г. в Актовата зала
на СОУ „ Проф. д-р Асен Златаров ” - гр.Първомай /
Галерия >>


Бизнес форум в село Марково

Сдружение за нестопанска цел в частна полза „Конфедерация на работодателите – Тракия” организира на 14 март 2015г. еднодневен бизнес форум в село Марково. Присъстваха повече от 200 гости, специално поканени за случая. На форума бяха обсъдени възможностите за насърчаване на икономическата активност на частните предприемачи и работодатели, подобряването на бизнес средата в Южна България, защитата на икономическите, социални и правни интереси на работодателите, промени в регулаторните режими, както и подобряването на условията за развитието на частната предприемчивост. Бизнесът в лицето на г-н Стефан Шоселов, Председател на клуба на работодателите в Стара Загора, заклейми да не се пипат данъците и законите, за да оцеляват и се множат фирмите. Много важно условие за развитие е приемствеността на политиците.Домакин на бизнес форума бе Сдружение „Съюз на предприемачите – Асеновград”.
 

         

 Присъстваха български и международни компании, представители на дипломатическо и консулско ниво, народни представители, областни управители, кметове и представители на малък, среден и едър бизнес.Учениците на ПГСС „Васил Левски” Първомай бяха натоварени със задачата да посрещнат, регистрират и запознаят гостите на форума с представените фирми на изложението. Така те на практика приложиха знанията си от часовете по бизнес комуникация. С тях бе и учителката им Венета Кичукова, която получи благодарности за възпитаниците.Галерия >>


Зимен спортен празник на община Първомай

Лошите атмосферни условия на 7 и 8 март не попречиха предвиденият Зимен спортен празник на община Първомай да се състои. Проявата се провежда всяка година през месеците февруари или март, като се реализира в зимния курорт Пампорово и включва различни видове зимни надпревари с атрактивни и привлекателни конкурсни елементи. Ентусиастите да отидат на Пампорово и да празнуват бяха много.  Въпреки студеното време, добро настроение и хора не липсваха.Гост на спортния празник бе Николай Митков-зам.кмет на община Първомай. Състояха се и предвидените ски състезания, където участваха и големи, и малки – едните със ски, а другите на шейни. Вечерта премина във весело настроение и танци.

       


По покана на Районен съд – гр.Първомай, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при oбщината ( МКБППМН ) организира посещение
на ученици от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” – гр.Първомай.
Учениците от 7 и 8 клас гостуваха на 06.03.2015г. на Районен съд – гр.Първомай в рамките на инициативата
„Ден на отворените врати”. Малките гости бяха посрещнати от съдия Спасимир Здравчев – Председател
на Районния съд в града и административния секретар  на съда Атанаска Гаджева.

         

В разговор с тях децата научиха за разделението на властите, според Конституцията на Република България, как съдът решава спорове между гражданите, между тях и институциите, за мисията на съдията да спазва върховенството на закона и да постановява своите актове според него. След като си направиха снимки в съдебна зала, гостите разгледаха сградата, посетиха деловодството и бюро „Съдимост”.
Целта на посещението бе обогатяване правната култура на учениците и запознаване с
 устройството и работата на Районен съд –
гр.Първомай.


В град Бурса, Република Турция се проведе Третата Балканска икономическа среща, организирана от „Румелисиад”, една от най-големите асоциации на индустриалците в Турция...Още по темата >>

           


Достойно представяне на децата от клуб „Атлет” на международния турнир в Словения

 В периода 6 - 8 март 2015 година в град Кунгота, Словения се проведе състезание по бадминтон и участващите 180 състезатели от 7 държави играха оспорвани мачове на сингъл и двойки. Първомайските деца се представиха в групите до 11 години, до 13 и до 15 години, а най – малката бе деветгодишната Калояна Налбантова. Децата се  представиха повече от добре и донесоха 8 медала -  3 златни, 2 сребърни и 3 бронзови.Галерия >>
 

 


С
тарт на проект за подмяна на канализация в селата Искра, Езерово и Крушево
от община Първомай ....Още по темата
>>    /    Галерия >>
 


Празникът „Сирни Заговезни”, който е уникална традиция за с. Караджалово  тази година се проведе на 21 февруари. Гости на карнавала бяха: Катя Попова – народен представител от групата на ГЕРБ при 43-то Народно събрание, Катя Николова – директор „ Дирекция образование“ при община Първомай, гости  и участници от гр.Първомай, с. Караджалово, с. Бяла река и кукерите от  с. Отец Паисиево. Децата от формация „Веселите крачета“ поддържаха настроението до откриването на празника.

                Преди началото на карнавала бе открита етнографска сбирка, която е гордост за кметицата Мариана Колева. По нейните думи младото поколение ще има една прекрасна експозиция,  която ще ги учи на родолюбие.

                                    

                Пееното хоро на жените от фолклорните групи на Караджалово и Бяла река предизвести началото на карнавала, в който участваха много малчугани и големи деца, които направиха празника незабравим. Желанието на участниците за по-добро представяне затрудни журито – Зорка Каразапрянова, Теменужка Христозова и Николина Андреева.

                Запаленият огън и гърмежът на специалното „черешово“ топче вкараха допълнително адреналин във всички присъстващи.


Кметът на община Първомай Ангел Папазов посети фирма „Глобал Табако” ООД по тяхна покана, за да присъства на среща със сръбски инвеститори, които ще купуват тяхна продукция.Фирмата е основана през 2014г. и се занимава с преработка и търговия на тютюн. Управлението се намира в град София, а производствената база - в Първомай на ул. „Ал. Стамболийски” № 21.

      

Фабриката е с площ 4200кв.м и капацитет за работа 20 тона обработен тютюн на ден. „Глобал Табако” разкри около 50 работни места за района на град Първомай.Работи с производители на тютюн от цяла България, като преработва също и тютюн на ишлеме. Фабриката е специализирана за преработка на едролистни тютюни - Виржиния, Бърлей. Оборудвана е с най - съвременна техника.Ръководството на „Глобал Табако” ООД работи настойчиво да спечели доверието и признанието на своите клиенти, партньори и доставчици и да се утвърди сред лидерите в бранша - у нас и по света.


100 – годишния си рожден ден посрещна днес Добра Попова от гр. Първомай, кв. Дебър. За юбилея си тя получи  поздравителен адрес с пожелания за още много години живот, здраве и благоденствие с парична сума от кмета на община Първомай, торта и цветя.  Юбилярката пък почерпи гостите си с вкусна домашна млечна баница, приготвена от единствената и дъщеря, която е на преклонната 77 годишна възраст.

                    

През по-голямата част от живота си баба Добра се е занимавала със земеделие. Всеки ден тя продължава да работи в двора и цветната си градина и да сади нови клончета  и всичко посято се хваща.„От всичко по-малко”, но задължително всеки ден по едно обезболяващо хапче за „кокалите”, казва столетницата и никога не яде сготвено ядене втори път, допълва внукът и Тоско. Баба Добра има един внук, един правнук и един праправнук. Довечера всички близки, приятели  и познати ще поздравят баба Добра за нейния юбилей в пенсионерския клуб.


На 13 януари, за 46-и път,  се откриха традиционните Яворови дни в град Чирпан от кмета Кичка Петкова и бе пренесен с факелно шествие символичния огън на Яворовата поезия от къща музей „П.К.Яворов” до паметника на поета. По време на празниците се провежда традиционен волейболен турнир, като той е част от мероприятията, съхраняващи духа и идеите на Яворов.

           

Тази година участваха четири отбора: един  от Стара Загора, два от Чирпан и един от Първомай. Турнирът бе оспорван, но в края на всяко състезание има победител и това бе отборът на ВК «Тракия» Първомай. Преходната купа бе спечелена отново от отбора в състав: д-р Иван Петков – капитан на отбора, Костадин Василев, Костадин Сираков, Димитър Димитров, Димитър Иванов и Георги Йорданов. Д-р Петков връчи купата на кмета на общината Ангел Папазов и призова да се съхрани за поколенията.


XI ят  Празник на виното в Първомай / Галерия >>
Община Първомай и Образцово „Народно читалище Св.Св.Кирил и Методий-1894г.” Първомай организираха за единайсти път традиционен  Празник на виното и винопроизводителите, който се проведе на площада пред читалището в събота - 07.02.2015г. Още по темата..
>>


КОСМЕ” – реклама и маркетинг навън. / Консорциум с база в Първомай.

           

 На 29 януари 2015 година в Пленарна зала на ОбС – Първомай председателят на Обединени бизнес клубове Веселин Халачев и екипът му – Анселмо Капороси, експерт „Управление на еврофондове” и Кремена Димитрова, експерт по програма „КОСМЕ” и директно финансиране, работила в Брюксел, се срещнаха с малки и средни фирми от Първомай. / Още по темата >>


На 21 януари в Пленарна зала на община Първомай се проведе среща на бизнеса от града с търговското аташе на Република Турция в Пловдив г-н Баръш Еничари. Срещата бе по негова молба, за да се запознае с водещи производители на плодове, зеленчуци и собственици на преработващи предприятия. Прочети още >>

             


      По идея на проф. Кольо Динков, Ректор на Университета по Хранителни Технологии - Пловдив в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров”-Първомай и ПГСС „ Васил Левски”- Първомай се състояха срещи със зрелостници.
„Имаме наблюдения, че се възраждат предприятията от хранително -  вкусовата промишленост в Първомай” -  заяви проф. д. т. н. Албена Стоянова, заместник ректор по учебната дейност на УХТ – Пловдив малко преди срещата си с ученици от последните класове на СОУ”Проф.д-р Асен Златаров и ПГСС в Първомай на 14 януари тази година. Целта на презентацията на УХТ е децата да останат да учат  и да останат да се реализират тук. Интересни форми са подбрали университетските преподаватели и интереса е голям.

     

Под формата на състезание бъдещите абитуриенти ще могат да докажат знания, като първите класирали се, ще влязат във УХТ без приемен изпит, т.е. доброто представяне ще се зачита за успешен приемен изпит. При срещите си с учениците, на които присъстваше и кметът на община Първомай Ангел Папазов, те проявиха голям интерес към презентацията и нямат търпение да бъде даден старт на състезанието.


Участие на първомайски бадминтонисти в международен турнир

 Решение за участие  на малките бадминтонисти от община Първомай в международен турнир в гр. Печ, Унгария бе взето от треньора на отбора Илиян Кръстев. На децата, родени 2004г. се падна честта да представят КФВС „Атлет” на международният турнир, където шанса за победа бе малък, но важно бе участието и шлифовката, която ще получат. Запознаването с условията на игра в чужбина и представянето им пред чужда публика се случи за първи път от 7 години.
Самият турнир е за деца, родени 2002г. и по-големи от нашите. Независимо от възрастовата разлика нашите състезатели играха с много хъс и настроение, като Михаела Чепишева успя да вземе две от срещите си на сингъл и една на смесена двойка  заедно с най-малкия състезател на турнира Станимир Терзиев. Станимир получи награда от турнира за най-малък участник.

         

В турнира участваха деца от Великобритания, Словакия, Чехия, Сърбия, Словения, Румъния, Хърватска и разбира се домакините от Унгария. Приятелствата, които почнаха на турнира ще търсят своето продължение през месец март на турнир в Словения, за който нашите получиха покана.
Децата имаха огромната подкрепа от агитката на родителите си, които заедно с кмета Ангел Папазов се бяха организирали и присъстваха на състезанието в гр. Печ.


Второ посещение на туроператорска фирма „Кошукавак”

За втори път туристи на турската туроператорска фирма „Кошукавак” с генерален мениджър г-н Рифат Якупоглу след ски-уикенд на Пампорово посетиха Първомай. В комплекс „Цариград”, където бяха подготвени щандове на производители, гостите опитаха различни вина на винарна „Загрей”. Дегустацията им бе придружена и с хапки от  кашкавал „Свети Илия”, производство на собствениците на „Цариград”. Щанда на фирмата за изработване на сувенири „Неринея” се представи с пъстрота и традиция и заинтригува гостите, които си закупиха по нещо за спомен от Първомай. Посещенията са договорени на предходна среща на бизнес-делегация от Първомай, предвождана от кмета на общината Ангел Папазов в съседна Турция. Интересът на турските туристи към нашите продукти е голям и впечатлени от видяното представителите на туроператорската фирма заявиха, че тези посещения вече са постоянна част от маршрута им в България.

kkavak (1)1.jpg kkavak (2)1.jpg kkavak (3)1.jpg kkavak (4)1.jpg kkavak (5)1.jpg kkavak1.jpg

Йордановден и Богоявление

На този ден според християнската религия е извършено Кръщенето на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смета се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православната църква с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в река или море и мъжете се спускат да го вземат.Традицията се почете и тази година в Първомай, независимо от студеното време и многото желаещи да „грабнат” кръста. Шествието с иконите за литургията по освещаването на водата пое от храма „Св. Георги” и се отправи към шадравана до пощата, където струпалото се множество от хора изслуша отец Станимир, който хвърли и кръста във водата. Надеждата на всички присъстващи бе за здрава и плодородна година!


Младата надежда на леката атлетика Лиляна Георгиева, която е родом от с. Градина, община Първомай, гостува на 29 декември в кабинета на кмета г-н Ангел Папазов по негова покана. Тя получи  250 лева коледен подарък от кмета за успешното си представяне в една от най-тежките дисциплини в бягането – 3000 метра през месец октомври на Балканиадата в гр. Сливен, където спечели бронзов медал. На срещата присъства  г-н Илия Ганчев - общински съветник и Председател на постоянната комисия " Младежта, трудовата заетост, спорта  и туризма" и майката на момичето.След това състезание спортните медии я нарекоха „Детето чудо”. През декември Лили се окичи и със златен медал от бягането на 400 метра по време на 22-ият шампионат под надслов „Спорът достъпен за всички деца” и организиран от Българската спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи.В началото на 2015 години Лили ще участва в републиканско първенство по лека атлетика, което ще се проведе от 12 до 15 февруари в гр. Добрич. Да и пожелаем отново достойно представяне!


По време на Коледните празници в залата на ОУ”Св.св. Кирил и Методий” гр. Първомай и по идея на треньора Илиян Кръстев се проведе турнир по бадминтон за деца и възрастни. 21 двойки ентусиасти играха в препълнената зала от сутринта до късния следобед  на 27 декември.Надпреварата бе открита от Председателя на УС на клуб „Атлет” и кмет на града г-н Ангел Папазов, който връчи награди на Илиян и Красимир Кръстеви и Димитрия Попстойкова, донесли 5 бронзови медала от републиканското първенство по бадминтон за клуба.Най-добре представилите се на турнира бяха семейство Терзиеви, които окупираха челните места.

           

           


Момчетата от отбора по бадминтон при СОУ „Проф.д-р Асен Златоров”-гр. Първомай завоюваха шампионската титла на ученически игри по бадминтон в гр. Разград през месец юни 2014г.За приноса им в развитието на спорта в община Първомай, те и тяхната треньорка – г-жа Златка Генова  бяха наградени  със спортни екипи пред коледно от г-н Илия Ганчев - общински съветник и Председател на постоянната комисия " Младежта, трудовата заетост, спорта  и туризма" и г-н Юлиян Димитров - заместник кмет в община Първомай.

         


На 19 декември 2014г. в Пленарна зала на община Първомай се проведе първи по рода си благотворителен концерт, организиран от Атанаска Тенева с подкрепата на Младежката организация на Червения кръст в гр. Първомай и Клуба на радостта. Събраните средства са в полза на децата от Центъра за настаняване от семеен тип и Детското отделение на болницата в града. Официални гости бяха кметът г-н Ангел Папазов и децата от дома. Събитието препълни залата и по този начин и участници, и слушатели показаха своята съпричастност.Децата от Клуба на радостта бяха изработили коледни картички, украшения, сладки и други неща, които бяха продадени, като се събраха 85 лева. Кметът г-н Ангел Папазов закупи картички за 10 лева и така общата сума с подкрепата на г-жа Татяна Вълчева стана 100 лева и се предоставя в полза на Таня Георгиева.

     


На 18.12.2014г. в Пленарна зала се проведе Коледното тържество за децата на работещите в община Първомай. Дядо Коледа ги зарадва с коледни торбички, а те му се отблагодариха
със стихотворения и песни.
Галерия >>


Кметът на Община Първомай г-н Ангел Папазов прие на 18.12.2014г.  коледарското гостуване на деца от детска градина „Марица”, гр. Първомай, които му пожелаха здраве, късмет и много пари през новата година. Гости на събитието бяха г-н Юлиян Димитров -заместник кмет на общината, г-жа Катя Николова – директор образование, директорката на ЦДГ „Марица”, родители и служители.

Г-н Папазов връчи на децата играчки за детската градина – дарение от нашия
съгражданин г-н Йордан Костадинов.
Галерия >>


Петдесет туристи от южната ни съседка Турция , посетиха община Първомай / Още >>
Галерия >>


Коледно-новогодишни тържества Първомай 2014 >>

 

СЕМИНАР НА ТЕМА “ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО
ПРЕЗ НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПРЕИОД 2014 - 2020”

На 28 и 29 ноември 2014 г. Община Първомай бе домакин на форум на тема „Европейски фондове за устойчиво развитие на земеделието през новия програменпериод 2014-2020 година”. След международен форум дискутиращ проблеми и добри практики на малкия и среден бизнес, който се проведе през септември на Златни пясъци, Първомай е първата община, която срещна Президента на Европейския алианс на малкия и среден бизнес – една от най-големите европейски организации с членска маса от над 1,2 милиона фирми от 35 европейски държави, Веселин Халачев – председател на Обединени бизнес клубове и член на Борда на директорите на Европейския алианс на малкия бизнес, представители на Министерство на земеделието, експерта по Европейски фондове Анселмо Капороси, представители на малкия и средния бизнес, земеделски производители. Сред официалните гости бяха забелязани посланиците на Беларус Владимир Воронкович, на Казахстан Избастин Темиртай, д-р Хасан Бармауи – консул на Йордания, д-р Адем Далгъч- президент на „Тракиякент”, изпълнителният директор на РАО”Тракия” Иван Върляков и др. / Още по темата >>

Изложение на „ Произведено в Първомай ”Галерия >>       Официално откриване на форума Галерия >>

Посещение на Фирми Галерия >>       Връчване на сертификати Галерия >>

 

Адрес

гр. Първомай 
ул."Бр.Миладинови"-юг №50

тел: 0336/ 62201
факс: 0336/ 62139

e-mail: obaparv@parvomai.bg

ЕИК: 000471536

IВАN: BG08 CECB 9790 84B3 2015 00


ВIС: CECBBGSF
Банка: ЦКБ АД, клон Пловдив - България, офис Първомай

Работно време

Общинска администрация:
от 8.00 - 12.00 и от 13.00 - 17.00 ч.

Център за информация и услуги на гражданите:
от 8.00 до 17.00 ч.

Местни данъци и такси - каса:
от 8.00 до 17.00 ч.

Кметства:
от 8.00 - 12.00ч. и от 13.00 - 17.00 ч.

Контакти

ГРАО: 0336/ 62204
Местни данъци и такси: 0336/ 64425
Общо деловодство: 0336/ 62325
Деловодство "ОбС": 0336/ 64494

За сигнали и нередности на политиката по отпадъците:
Зелен телефон - 0884311109
e-mail: ecologia@parvomai.bg

Денонощни дежурни:
0336/ 62233