С много веселие и състезателен дух протекоха конните надбягвания в кв. Дебър на 23 март – Тодоровден.

   Стадионът събра малки и големи любители на състезанията с коне. Както всяка година организатори на събитието са  Община Първомай, Кметство - кв.Дебър и НЧ ,,Пробуда”, кв.Дебър.

   Според народните предания, на празника Свeти Тодор съблича деветте си кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лятото. Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден.

   Празникът започна с молебен за здраве, отслужен от отец Александър. Кметът на общината Николай Митков приветства присъстващите, отправяйки пожелания за здраве и благополучие през цялата година, а на участниците пожела успех и достойно представяне. Последва традиционното теглене на въже.

   Тази година надбягванията бяха в категориите: езда на коне, надбягвания на коне с двуколки, надбягвания на коне с каруци и магарета с каруци. Имаше конкурс за най-красив кон и най-красиво магаре. В състезанията се включиха мъже от кв.Дебър, с.Искра, с.Градина, с.Крушево, с.Брягово  и Милево.

   Най-бърз ездач стана Стефан Илиев от с.Искра. Най-бързо теглеше каруцата конят на Али Асан от с.Крушево и магарето на Васил Петров от кв.Дебър. На двуколки първи се класира Златко Илиев от с.Милево.

    В конкурса за най-красив кон победител стана конят на Тодор Иванов от с.Градина, а магарето на Васил Петров от кв.Дебър спечели приза за най-красиво магаре.

   Всички награди за победителите бяха осигурени от Община Първомай.

Конни надбягвания на Тодоровден в кв.Дебър - 2024 Конни надбягвания на Тодоровден в кв.Дебър - 2024 Конни надбягвания на Тодоровден в кв.Дебър - 2024 Конни надбягвания на Тодоровден в кв.Дебър - 2024 Конни надбягвания на Тодоровден в кв.Дебър - 2024 Конни надбягвания на Тодоровден в кв.Дебър - 2024 Конни надбягвания на Тодоровден в кв.Дебър - 2024 Конни надбягвания на Тодоровден в кв.Дебър - 2024 Конни надбягвания на Тодоровден в кв.Дебър - 2024 Конни надбягвания на Тодоровден в кв.Дебър - 2024 Конни надбягвания на Тодоровден в кв.Дебър - 2024