На 17 март 2024 година, по покана на Съюза на Тракийските дружества в България, кметът Николай Митков и заместник-кмета Радослава Ставрева посетиха град Одрин.

    Поводът беше поклонение по случай една година от кончината на отец Александър Чъкърък и откриването на негов паметник с барелеф. На събитието присъстваха вицепрезидента на България Илияна Йотова, посланика на България в Република Турция Ангел Чолаков и други официални лица.

    Паметникът на отец Александър Чъкърък – дългогодишен свещенослужител в българските църкви в Одрин, беше открит в църквата „Св.Великомъченик Георги“, една година след смъртта му, в знак на признателност към заслугите му за защита на българщината и почтеното служене на сънародниците ни зад граница. Инициативата е на Съюза на тракийските дружества в България, Тракийския научен институт, Фондация БПЦ ,,Свети Георги” в Одрин в партньорство с Генерално Консулство на Р България в Одрин и Община Одрин.

    ,,Открихме паметник на един изключителен човек и духовник, радетел за опазване и укрепване на българската вяра и традиции и защитник на тракийската кауза. Имаше представители на много общини и институции от България, дойдоха и много представители от турска страна.” - каза Николай Митков.

Кметът Николай Митков присъства на поклонение в памет на  отец Александър Чъкърък Кметът Николай Митков присъства на поклонение в памет на  отец Александър Чъкърък Кметът Николай Митков присъства на поклонение в памет на  отец Александър Чъкърък Кметът Николай Митков присъства на поклонение в памет на  отец Александър Чъкърък