На 21 януари – Деня на родилната помощ, известен в народната традиция като Бабинден, професионалния си празник отбелязват всички медици и здравни работници, посветили се на помощта при появата на нов живот, всички онези, даряващи радост, изпълнявайки своята хуманна мисия.

   По случай празника кметът на общината Николай Митков отправи поздрави към екипа на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ – Първомай и всички жени, изпитали щастието да станат майки и баби.

   Освен  пожелания за здраве, благополучие  и благодарност, завеждащ отделението д-р Д. Кръстев и персонала получиха цветя и подарък.

   В поздравителния адрес се казва:

„Уважаеми лекари и акушери, скъпи баби,

   Приемете моите най-сърдечни поздрави по повод 21-ви януари – Ден на родилната помощ и Бабинден! Благодаря Ви за професионализма, за силата и човечността, с които посрещате новия живот и давате всичко от себе си, за да бъде срещата между майка и дете възможна и неповторима! Продължавайте все така всеотдайно и отговорно да служите на живота! Вие сте богатство за нашия град!

   Пожелавам на целия екип, винаги да намирате сили за хуманната мисия, белязала професионалния Ви път! Бъдете здрави и удовлетворени, убеден съм, че детските усмивки и щастливите родители са най-голямата награда за денонощните Ви грижи!

   Скъпи баби,

   Вашите грижа и обич са онази всеотдайна и мъдра подкрепа към майчинството! Съхранете усмивките си и силата на духа си, бъдете здрави и нека дните Ви са изпълнени с щастие!”

   През изминалата 2023 година в АГО на МБАЛ - Първомай са се родили 243 деца, а от началото на тази година новородените са 11 - 7 момченца и 4 момиченца.