За четвърти пореден път Община Първомай беше домакин на Националната сбирка на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити.

   Събитието се проведе на  10 юни 2023г. в кв. Дебър, на местността ,,Стадиона“. Присъстваха членове на БАТСЗМ, както и гости от България и Европа, които показаха практикуване на хобито промиване на речно злато.

   Сбирката започна в 10,30 ч. с водосвет и поздрав от кмета на общината Николай Митков, който пожела на участниците успешно представяне. Председателят на БАТСЗМ Кирил Стаменов разясни регламента на провеждане на състезанията и наградите, които очакват участниците.

   Кметът на общината Николай Митков връчи на председателя на асоциацията плакет и грамота за  активна дейност като ръководител на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити и ползотворно сътрудничество с Община Първомай.

   По време на сбирката се проведоха състезания с драги на река Мечка и състезание с металдетектори на затворено пространство, в което предварително бяха скрити сребърни и медни плочки. Най-добрите получиха грамоти за участие и медали, според начина си на представяне.

   В края на деня се проведоха тестове на металотърсачи от различни марки и модели.

   Наред с интересните състезания, производители на уреди за плаване на злато и пресяване на пясък предлагаха своите продукти.

   Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити е учредена през 2012 година и наброява около 3000 членове. Основната цел на организацията е да популяризира хобито като развлечение на любителска основа и да обедини максимално повече хора, споделящи това занимание

   Традиционните летни събори на общността, която става все по-многобройна, вървят по график.

Община Първомай отново беше домакин на събора на златотърсачите Община Първомай отново беше домакин на събора на златотърсачите Община Първомай отново беше домакин на събора на златотърсачите Община Първомай отново беше домакин на събора на златотърсачите