С богата програма и много гости, Първомай отпразнува своя празник. По традиция на този ден беше запален и огънят на Майските културни тържества „Първомай – 2023”, тази година 50-ти по ред.

   Специален гост на празника беше Вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова, министърът на земеделието Явор Гечев, заместник-министърът на земеделието Георги Събев, Иванка Петкова и Даниела Николова – заместник-областни управители на област Пловдив, представители на институции, кметове на съседни общини, общински съветници, управители на фирми от региона.

   Кметът посрещна г-жа Йотова и гостите в сградата на общината. В кабинета на кмета се проведе кратък разговор относно финансовата и административна децентрализация  и необходимостта от ясни критерии при разпределение на средствата от страна на изпълнителната власт, дискутираха се темите за местната инфраструктура и пътната мрежа.

   В Почетната книга на Община Първомай Вицепрезидентът на България написа послание: С огромно удоволствие и вълнение присъствам днес – 01.05.2023 година на празника на град Първомай. Градът, който носи името на Деня на труда, на деня, в който хората за сетен път заявяват своето право за справедливост, солидарност и мир! Най-голямото богатство са хората в този прекрасен край на България – горди, трудолюбиви и добри. Пожелавам Ви много здраве, успехи и кураж за развитието на бъдещето на Първомай! Да оставим на децата ни надежда и сигурност, да остават в родината и да градят себе си и страната! На добър час!”

   След разговора, всички гости, съпровождани от Духовия оркестър на ОУ „Георги Караславов”, кв. Дебър и Мажоретния състав при СУ „Проф. д-р Асен Златаров” се придвижиха към централния площад.

   Празникът продължи с издигане на националния флаг от знаменната група на СУ ,,Проф.д-р Асен Златаров”.

   Кметът на общината Николай Митков приветства всички гости с добре дошли и в словото си подчерта, че въпреки  динамичната и променлива среда, в която са поставени всички общини в България, ръководството на Община Първомай полага усилия и влага енергия и нови идеи за модерно и успешно развитие на общината. В словото си кметът каза: …“Инвестициите за създаване на привлекателна и безопасна среда, балансирано развитие на централните части на града и селата в общината, осигуряването на устойчив икономически растеж и постигане на конкурентноспособна общинска икономика, чрез стимулиране на предприемачеството, са ключови приоритети.

   За нас, като общинско ръководство, е важно да насърчаваме и да съдействаме за реализацията на всеки един проект и всяка една инвестиция. Но всичко това е възможно, защото вие нашите съграждани ни подкрепяте и ни се доверявате. Вие сте нашия коректив и вдъхновител. От срещите с вас знаем, че пътя по който вървим е верен. Амбицирани сме и в следващите 4 години да продължим да полагаме усилия за превръщането на общината в още и още по-привлекателно място за живеене.”

   Поздрав към гражданите отправи и г-жа Йотова като изтъкна богатите традиции на Първомай, чието най-голямо богатство са честните и трудолюбиви хора. Тя приветства доброто партньорство на общинското ръководство с успешните фирми от региона и каза, че обликът на всяко населено място зависи от увеличаване на възможностите за работа, както и от бизнеса, който освен че трябва да работи ефективно, трябва и да е коректен към хората. – „Надявам се през следващите дни да има много отговорност и разум, да има стабилно правителство, да има бюджет на държавата, така че да си отдъхнат и общини, и бизнес, и всеки един от нас, който брои стотинките, защото неизвестното е на следващия ден. Така че да бъдат спокойни старините на нашите родители, баби и дядовци, така че да можем да осигурим на децата си бъдещето, което те заслужават“, каза Вицепрезидентът.

   В рамките на празничната програма г-жа Йотова получи от кмета Знака на града, в знак на признателност и уважение.

   По традиция, Николай Митков връчи Знака на града и диплом на фирми и личности. Отличени бяха: Кичка Петкова – за активна творческа и обществена дейност, за високи постижения и цялостен значим принос в областта на музиката; Чавдар Здравчев - за успешна ръководна и обществена дейност, за иновации и цялостен значим принос в областта на образованието; Тодор Баръмов - за активна организационна и обществена дейност, за ценен принос в развитието на организираното ловно движение на територията на Община Първомай; Драган Драганов - за дългогодишна и успешна треньорска дейност на СК „Шампион”и ползотворно сътрудничество с Община Първомай; „Агродоминатор” ЕООД - за предприемчивост, успешно развитие и ползотворно сътрудничество с Община Първомай; „Макри 7 ООД - за успешна инвестиционна дейност и развитие на територията на Община Първомай; „МР – хартиени и опаковъчни материали” ООД - за успешна инвестиционна дейност и дългогодишен опит в производството на хартиени изделия; „Еском” ООД - за дългогодишно присъствие в община Първомай като доставчик на интернет и информационни услуги.

   Факелът с огъня на 50-тите Майски културни тържества беше запален от Вицепрезидента Илияна Йотова.

   Празникът завърши с Концертна програма представена от Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили, гр.София.

Община Първомай отбеляза празника си и даде старт на Майските дни на културата / Видео >>


 

Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината Първи май 2023 -  празник на град Първомай и общината