Кампанията по събиране на местните данъци и такси за 2023 година започва от днес, 30 януари 2023 година.

     До първи март собствениците на недвижими имоти ще получат по пощата съобщения за дължимите от тях суми за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци. Съобщенията ще бъдат разпратени до всяко данъчно задължено лице с размера на данъка за 2023 година. В тях ще бъдат посочени начините за плащане, банковите сметки, по които могат да се внесат сумите, както и задължения от минали години.

     Съгласно Закона за местните данъци и такси налогът върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъкът върху превозните средства се събират на две вноски: първата – до 30 юни, втората – до 31 октомври. Всички данъчно задължени лица могат да платят своите задължения с 5 % отстъпка, ако внесат пълния размер в срок до 30 април.

     Напомняме, че Декларациите по чл. 61н от ЗМДТ за облагане с патентен данък се подават в срок до 31.01.2023 година.

     Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на Община Първомай чрез ПИН-код. Услугата по издаване на ПИН е безплатна и се предоставя от отдел „Местни данъци и такси“.

     Препоръчително е гражданите да ползват административни електронни услуги и заплащане на местните данъци и такси по следните начини:

  • безкасово по банковата сметка на Община Първомай:

          „ЦКБ“ АД, ОФИС ПЪРВОМАЙ, IBAN: BG 08 CECB 9790 84B3 2015 00, BIC: CECBBGSF и съответен код на плащане;

  • чрез системата Ипей (Ерay);
  • в касите на ИЗИПЕЙ;
  • чрез Български пощи;

     Плащанията в брой или чрез ПОС-терминал стават на касите на отдел „Местни данъци и такси“, които работят от 8.00 ч. до 17.00 ч. /без прекъсване/.

     Административни услуги, които не се предоставят по електронен път, могат да бъдат заявени и получени чрез пощенски оператори и Системата за сигурно електронно връчване.

     Справки могат да се правят на те­лефони: 0336 6 44 25; 0336 6 31 12 или на място в отдел „Местни данъци и такси" към Община Първомай.