На 04.01.2023г. на общинско депо за битови отпадъци-Асеновград беше направена първата копка по изграждане на компостираща инсталация, която ще обслужва общините Асеновград, Първомай, Лъки, Куклен и Садово.

    Тя е част от проекта  „Втора комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци" от Оперативна програма „Околната среда”. Срокът за реализиране на проекта е общо 47 месеца, като същинското изпълнение трябва да приключи до 31.12.23 г.

    Официалният старт на строително-монтажните работи беше даден от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев. На церемонията присъстваха представители от фирмата- изпълнител, експерти и официални лица.

    Основна цел на проекта е да се осигури необходимия ресурс и капацитет за изграждане и въвеждане в експлоатация на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на територията на Регионално сдружение за управление на отпадъците – Асеновград, като по този начин ще се постигне намаляване на количеството депонирани битови отпадъци. Ще се реализират и приходи от материалите за рециклиране като с тези средства  ще може да се подобри дейност ,,Чистота” в общините, изпълняващи проекта. А работата на компостиращата инсталация ще бъде да преработва биоразградимите отпадъци в ценни вещества, които да се ползват за подобряване състоянието на почвата.

    Реализацията на проекта е от голяма важност за района на петте общини и освен екологични ползи, осъществяването на проекта ще спести средства на общините партньори  в бъдеще чрез намаляване разходите за отчисления, които общината прави за всеки тон отпадък.