Община Първомай стартира изпълнението на проект „Грижа в дома в община Първомай“, финансиран от Европейски социален фонд плюс, чрез програма "Развитие на човешките ресурси  2021-2027”.

   Целта на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа на територията на общината. Чрез него ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

   Чрез изпълнение на проекта ще бъдат постигнати и следните специфични цели:  преодоляване на социалната изолация на възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване, както и на лица с увреждания, хора които нямат близки, и за които има социална необходимост от предоставяне на почасови услуги, за да бъдат независими и да останат колкото може по-дълго време в тяхната обичайна среда; повишаване качеството на живот на потребителите, насърчаване на социалното включване и интегриране в обществото на групите в неравностойно положение.

   Услугите ще се предоставят на нуждаещите се за период от 12 месеца, считано от 19.01.2023 година, и ще включват доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост, профилактика на здравето и социално значими заболявания и предоставяне на психологическа подкрепа. По мярката ще бъде осигурен и транспортът на персонала от и до домовете на хората в нужда.