Днес общинското ръководство присъства на освещаването на сградата на новия „Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция“.

     Лентата прерязаха кметът Николай Митков и председателят на Общинския съвет Христо Вълчев. На церемонията присъстваха заместник-кметовете Радослава Ставрева и Хамди Мустафа, секретарят Ана Николова, Антония Мазнева – директор на Дирекия ОСУТПП, Д-р Румяна Бойлова – управител на МБАЛ- Първомай, Таня Налбантова – директор на Дирекция ,,Социално подпомагане” с част от екипа си и новият управител на центъра Росица Качарова.

     Водосвет за успешното начинание извърши отец Станимир.

     Приветствие към управителя и присъстващите отправи кметът Николай Митков, който подчерта, че новите здравно-социални услуги доказват за пореден път специалното отношение на общината към хората с увреждания и обогатяват допълнително социалната програма на общината.

     Центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция ще функционира в реновираната сграда на бившето нервно отделение в двора МБАЛ - Първомай. Към момента е обзаведен първият етаж на сградата, където са оборудвани 7 двойни стаи за потребителите,  кабинети за медицинските специалисти и трапезария.

     Допустимите целеви групи са пълнолетни лица с различни форми на деменция с ограничения или в невъзможност за самообслужване.

     Услугата касае подкрепа за 14 потребители – пълнолетни лица с деменция. Насочването на потребителите ще става от Дирекция „Социално подпомагане“, чрез попълване на заявление с прилагане на изискуемите от тяхна страна документи.

     Приемът на потребители на услугата ще стартира след  01.01.2023 година. Ще им  бъдат осигурени постоянни грижи и наблюдение.

     Дейностите, които ще предоставя центърът, са 24-часова грижа за посрещане на ежедневните потребности на лицата, индивидуална и групова работа с потребителите, насочена към възстановяване и поддържане на социални умения, терапевтични програми и други.

     Община Първомай работи активно за подобряване качеството на живот на предоставяните социални услуги за гражданите на общината като с приоритет са услугите за хора с увреждания. Функционирането на център от такъв тип на територията на общината е необходима подкрепа за целевата група и техните семейства. За потребителите е възможност за подобряване качеството им на живот в среда, близка до домашната, а за близките – начин да се чувстват сигурни в грижите за роднините си.

Община Първомай откри център за грижа на пълнолетни лица с деменция Община Първомай откри център за грижа на пълнолетни лица с деменция Община Първомай откри център за грижа на пълнолетни лица с деменция Община Първомай откри център за грижа на пълнолетни лица с деменция Община Първомай откри център за грижа на пълнолетни лица с деменция Община Първомай откри център за грижа на пълнолетни лица с деменция Община Първомай откри център за грижа на пълнолетни лица с деменция Община Първомай откри център за грижа на пълнолетни лица с деменция Община Първомай откри център за грижа на пълнолетни лица с деменция