На 11 юни 2022 г. в град Първомай, кв. Дебър - в местността „Стадиона“ се проведе Национална сбирка на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити.

   Това е първият от серията летни събори, който събра стотици златотърсачи. Събитието се провежда за трети път на територията на Община Първомай и привлича много хора, които проявяват интерес към това нетрадиционно и трудоемко занимание.

   Сбирката започна в 10,30 ч. с поздрав от кмета на общината Николай Митков, който пожела на участниците успех и сполука. Председателят на БАТСЗМ Кирил Стаменов разясни регламента на провеждане на състезанията и наградите, които очакват най-сръчните членове на асоциацията.

   Въпреки лошото време, по време на събора се проведоха различни състезания и томболи с награди. Най-интересно за многобройната публика се оказа състезанието с металотърсачи в оградено пространство, където предварително бяха скрити различни предмети от мед, бронз и сребро, които трябваше да бъдат открити. В края на деня се проведоха тестове на металотърсачи и търсещи сонди от различни марки и модели, а също и безплатни тестове на метеорити с рентгенова флуоресценция /XRF/, която е една от най-добрите аналитични техники за извършване на елементен анализ във всички видове проби, без значение дали са течности, твърди вещества или леки пудри. Това е широко използван и доказан метод за анализ и определяне чистотата на пробата на благородните метали.

   Най-добрите получиха грамоти за участие и медали, според начина си на представяне.

   Наред с интересните състезания, продължили през целия ден, производители на уреди за плаване на злато и пресяване на пясък предлагаха своите продукти.

   БАТСЗМ е сдружение с нестопанска цел, учредено в София  през 2012 г. от група ентусиасти с общо хоби – промиване на самородно злато и търсене на метеорити. Основната цел на организацията е да популяризира хобито като развлечение на любителска основа и да обедини максимално повече хора, споделящи това занимание.

   Броят на членовете на БАТСЗМ непрекъснато се увеличава и днес техният брой е около 3000 човека, като има и членове от Сърбия, защото това е единствената по рода си асоциация на Балканите.

   Съборите на златотърсачите продължават през цялото лято, а равносметката ще бъде ясна на есен.

Община Първомай отново стана домакин на събора на златотърсачите Община Първомай отново стана домакин на събора на златотърсачите Община Първомай отново стана домакин на събора на златотърсачите Община Първомай отново стана домакин на събора на златотърсачите Община Първомай отново стана домакин на събора на златотърсачите Община Първомай отново стана домакин на събора на златотърсачите Община Първомай отново стана домакин на събора на златотърсачите Община Първомай отново стана домакин на събора на златотърсачите Община Първомай отново стана домакин на събора на златотърсачите