С много  емоции и състезателен дух протекоха конните надбягвания в кв. Дебър на 12 март – Тодоровден. Както всяка година организатори на събитието са Община Първомай, Кметство кв. Дебър и НЧ „Пробуда”, кв. Дебър.

   Празникът започна с молебен за здраве, отслужен от отец Александър. Кметът на общината Николай Митков приветства присъстващите, отправяйки пожелания за здраве и благоденствие през цялата година, а на участниците пожела успех и достойно представяне. Последва традиционното теглене на въже, където наградата беше живо агне.

   Тази година надбягванията бяха в три категории: езда на коне, надбягвания на коне с двуколки и надбягвания на коне с каруци. Имаше конкурс за най-красив кон и най-красиво магаре. В надбягванията се включиха мъже от кв. Дебър, с. Искра, с. Градина, с. Крушево, с. Оризово и Мирово.

   Най-бърз ездач стана Стефан Илиев от с. Искра. Най-бързо теглеше каруцата конят на Атанас Георгиев от с. Брягово. На двуколки първи се класира Райчо Петранков от с. Брягово.

   В конкурса за най-красив кон победител стана конят на Тодор Иванов от с. Градина, а магарето на Васил Асенов от кв. Дебър спечели приза за най-красиво магаре.

   Всички награди за победителите бяха осигурени от Община Първомай.

Конни надбягвания на Тодоровден в кв. Дебър Конни надбягвания на Тодоровден в кв. Дебър Конни надбягвания на Тодоровден в кв. Дебър Конни надбягвания на Тодоровден в кв. Дебър