На 11.02.2022г. кметът на общината награди класиралите се участници в конкурса за най-добро домашно вино от реколта 2021.

   „Виното е жива течност без консерванти. Животът му преминава през младост, зрялост, старост и смърт. Когато не се отнасяш към него с нужния респект, то ще се разболее и умре.“

    Виното, напитката на боговете, от хилядолетия е любимото питие на хората. Вълшебната течност, която в миналото е вдъхновявала крале, художници и писатели. Напитката, за която са изписани много думи. По традиция месец февруари е месеца на виното и винопроизводителите в град Първомай. За втора поредна година, поради епидемичната обстановка Празникът на виното и винопроизводството се провежда под формата на Конкурс за най- добро домашно вино.

    Тази година постъпиха 22 проби – от тях 17 червени вина, 3 – бели вина и 2 - розе. 

    Жури в състав: председател Димитър Иванов – и членове - Татяна Стефанова и Момчил Апостолов - инженер-технолози във винарна „Загрей”, дегустираха предоставените проби и отличиха най- добрите.

Ето имената на победителите:

ЧЕРВЕНО ВИНО:

І-ВО МЯСТО – Даниел Славчев Димов, сорт Рубин

II-РО МЯСТО – Желязко Пенев Павлов, сорт Каберне, Отел

ІІІ-ТО МЯСТО –  Динко Митрев Динков (старши), сорт Сира

БЯЛО ВИНО:

І-ВО МЯСТО – Слави Даниелов Димов, сорт Шардоне

ВИНО РОЗЕ:

I-ВО МЯСТО- Слави Даниелов Димов, сорт Каберне фран

Поощрителна награда за местен сорт:

Борислава Димитрова Генова, сорт Мавруд

    Председателят на журито Димитър Иванов обяви победителите. Наградите връчи кметът на Община Първомай Николай Митков.

    По традиция първата награда за червено вино е съд за съхранение на вино и е осигурена от „Томика- Метал” АД- гр. Пловдив- компания със сериозно и утвърдено присъствие, както на българския така и на международния пазар. Томика-Метал АД е създадена през 1992 г. в гр. Пловдив като фирма, която се занимава с производство и монтаж на съоръжения от неръждаема стомана. С натрупването на опит разширява производството си в областта на хранително-вкусовата, козметичната, химическата и фармацевтична промишленост. Разполага със собствена производствена база, състояща се от три завода - в Пловдив, Свищов и Чирпан с обща производствена площ от над 35 000 м. кв.
    Произвеждат най-качествената и надеждна неръждаема арматура за хранителната промишленост в България, оценена със златен медал от международно изложение /гроздомелачко-роначки, дробилки за плодове, преси за грозде тип TR, филтри тип COLOMBO, помпи тип ROVER, дозатор тип ENO, пълначна машина, резервоари с плаващ капак и други https://www.tomika-metal.bg

    Организаторите изказват своята благодарност на всички частни производители на вино, включили се в конкурса. Благодарим и на технолозите от винарна „Загрей”, които всяка година с готовност и желание се отзовават на нашата покана и впечатляват с висок професионализъм, и на фирма „Томика –Метал“ АД – гр.Пловдив – спонсор на празника.

ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ!

Кметът награди най-добрите винопроизводители Кметът награди най-добрите винопроизводители Кметът награди най-добрите винопроизводители Кметът награди най-добрите винопроизводители Кметът награди най-добрите винопроизводители Кметът награди най-добрите винопроизводители