Хиляди любители на народната музика, пълен площад, пъстрота ,прекрасно настроение, и стойностна българска народна музика – така изглеждаше площада пред читалището на 12, 13, 14 септември 2019 г.

           Тракийската народна музика- уникална , красива, вълнуваща отново огласи града .  Започна ХXI-вия Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019”.

          В първия ден на празника всяка година организатори , участници и гости  поднасят цвете на Паметника на тракийската народна музика и песен, прекланяйки се пред гения и таланта на множество известни и неизвестни творци, съхранили и обогатили тракийското музикално наследство.
           Слово за откриване на празника и традиционния есенен панаир поднесе кмета на общината Ангел Папазов.
            Гости на Празника бяха г-н Хюсеийн Ергани- генерален консул на Република Турция в гр. Пловдив, г-н Петко Димов- управител на „Напоителни системи”ЕАД –Пловдив, г-н Тодор Тодоров- административен директор на ансамбъл „Филип Кутев” , проф. Иван Върляков- изпълнителен директор на РАО”Тракия”, китайска делегация от фирма „Хера Агро”ЕООД, кметовете на община Рудозем, община Братя Даскалови и община Садово, народната певица  Илка Александрова.
          Тази година в Празника взеха участие 13 оркестъра. Оркестър „Марица” и оркестър „Родопи”са били на нашия Празник през всичките 21 години от създаването му. Тази година отбелязахме завръщането на първомайска сцена на оркестър „Славяни”-Кочево и оркестър „Колорит” от Хасково. По традиция домакините от ОНЧ”Св.СВ. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай” бяха поканили нови, непознати за местната публика оркестри. Тази година това бяха оркестър „Понката Фолкпалитра” от Сливен и „Липите” от Стара Загора.  На сцената бяха отбелязани  65-годишния юбилей на Митко Димитров , ръководител на Пилашевски народен оркестър, 65-годишния юбилей на Хари Асенов – ръководител на  оркестър „Марица” , 50 -годишен юбилей на Мирослав Маринов - ръководител на оркестър „Липите”. Отбелязани бяха  45 години от създаването на оркестър „Тракия” с ръководител големия Иво Папазов.

         Безспорно с най-голям интерес се очакваше участието на оркестър „Тракия” с ръководител Иво Папазов. Големият музикант избра сцената на Празника на тракийската музика , за да отбележи 45 годишния юбилей на оркестъра. По повод юбилея Иво Папазов бе удостоен с персонален Юбилеен знак и Диплом, връчени му от з.ч.д. Иван Караславов- председател на ОНЧ”Св.Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай, който припомни на публиката думите на Иво Папазов при откриване на Паметника на тракийската музика: „Първомай се превръща в столица на тракийската музика”. Кметът на община Първомай Ангел Папазов удостои музиканта със Знак на града и Диплом и допълни, че „днес Първомай е световна столица на музиката”. .. И музиката завладя света…
         Със специалното участие в празника се включи танцов състав „Евридика” при ОНЧ”Св.Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай”.
          В рамките на празника, приключи  и работата по Проект „ ЗаЕдно Хоро”, реализиран от Образцово „НЧ Св.Св. Кирил и Методий-2894г.-гр. Първомай” и финансиран по програмата „Пловдив- европейска столица на културата”. Тук бяха и партньорите ни по проекта – деца от ОУ”Кирил и Методий” и деца от Центъра за настаняване от семеен тип. Днес  те раздаваха рекламни листовки за празника и претвориха своите емоции в рисунки, които ще бъдат подредени в изложба във фоайето на читалището. Жените от ОСП ”Дълголетие” тази година приготвиха класически родопски ястия, които гостите и присъстващите опитаха. Благодарим на нашите партньори !
          Три дни Първомай беше столица на тракийската народна музика и песен. В тези три дни на сцената се изявиха едни от най-големите майстори в този жанр. Атмосферата на площада беше уникална – любителите на тази музика се докоснаха до своите идоли, размениха добра дума с тях, направиха снимки за спомен.
          Празникът приключи, но натрупаните емоции ще ни вълнуват още дълго. Прекрасното настроение от преживяното ще изпълва идващите дни. Стойностната, истинската българска народна музика ще продължи да присъства и в празниците и в делниците ни.
           Организатори и участници сме щастливи, че усилията ни за съхраняване и предаване на българския фолклор са успешни. Реализацията на празника надмина очакванията ни.
            Домакините от ОНЧ”Св.Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай” изказват благодарност на всички оркестри, приели поканата и участвали в Празника, на Станимир Златанов-Стенли за високия професионализъм и прекрасното озвучаване, на любителите и почитателите на тракийската народна музика, уважили с присъствието си събитието.

С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019” С рекорден брой публика премина ХXI-вият Празник на тракийската народна музика и песен „Първомай 2019”