Детските театрални състави на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“– клуб ,,Детски театър”, с ръководител Теодора Кирякова и клуб ,,Театрален състав”, воден от Анастасия Ганева и тази година се завърнаха с награди от Детско-юношеския куклено-театрален фестивал „Сцена край морето – Поморие 2024”, провел се  от 28 до 30 юни в гр.Поморие.

Участието и пътуването на малките театрали се осъществи с финансовата подкрепа на Община Първомай в лицето на кмета Николай Митков  и ръководството на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“.

Сцената на НЧ ”Светлина-1939”  отново се превърна в място за среща с млади и талантливи актьори и техните художествени ръководители, които отправиха послания към публиката, чрез образците на българската и чуждестранна драматургия. На фестивала се състезаваха 29 състава с повече от 400 актьори, разделени в две възрастови групи – до 14 и над 14 години, като на повечето от съставите ръководителите са професионални актьори. В тази конкуренция третото място за спектакъл  беше спечелено от  „Детски театър“ с ръководител Теодора Кирякова, които представиха ,,Василиса“ от Мая Дългъчева.

И тази година малките артисти от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ показаха завидни актьорски  умения. Освен третото място, завоювано от Клуб Детски театър“, с индивидуални награди се завърнаха и две момичета – Ралица Стоянова и Лазарина Аянска, които са между шестте отличени от I възрастова група.

Ралица Стоянова, която за втора година печели отличието, впечатли журито с две роли – на разказвача във „Василиса“ и Синята магьосница в „Магьосникът от Оз“.

С награда за актьорско майсторство беше отличена и Лазарина Аянска, която изигра ролята на Баба Яга.

Много добре се представиха и учениците от ,,Театрален състав” с ръководител Анастасия Ганева с „Магьосникът от Оз“ по приказката на Франк Баум. Те бяха поздравени за добре изградения спектакъл и предаденото послание: „Понякога не ти е нужен вълшебник, за да получиш сърце, мозък или кураж, отговорът е в нас.“

Всички трупи получиха грамоти за участие. Плакет и грамота имаше и за  ръководителите на съставите.

Детските театрални състави на СУ ,,Проф.д-р Асен Златаров се завърнаха с награди от фестивала ,,Сцена край морето” Детските театрални състави на СУ ,,Проф.д-р Асен Златаров се завърнаха с награди от фестивала ,,Сцена край морето” Детските театрални състави на СУ ,,Проф.д-р Асен Златаров се завърнаха с награди от фестивала ,,Сцена край морето” Детските театрални състави на СУ ,,Проф.д-р Асен Златаров се завърнаха с награди от фестивала ,,Сцена край морето” Детските театрални състави на СУ ,,Проф.д-р Асен Златаров се завърнаха с награди от фестивала ,,Сцена край морето” Детските театрални състави на СУ ,,Проф.д-р Асен Златаров се завърнаха с награди от фестивала ,,Сцена край морето”