На  10 февруари се проведе XX-тия  Празник на виното и винопроизводството – ден, в който погледът обгърна  традиция и култура, пазени от векове!

   Винопроизводството е древна традиция в нашия регион. Традиция са и празниците, свързани със зарязването на лозята. Нашият град отново посрещна стотици приятели, близки и познати, гости и ценители на гроздовия еликсир и  на българската народна музика.

   Гостуваха винарските изби:  „Загрей” АД, гр. Първомай, „Шато Рогошев” ООД, гр. Чирпан и Винарска компания ,,Тракия естейт” ЕООД, с.Гранит. Щандовете на местни производители бяха представени от ферма за производство на яйца от пъдпъдъци с управител Емануил Запрянов, фирма „Вкусен хляб” ЕООД с. Виница,  фирма ,,Томика Метал” АД, гр.Пловдив, Фирма „Екохран“ гр. Пловдив.  Тази година своите продукти представиха и ,,Митреви” ООД – колбаси и сухи мезета; Даниел Димов- домашни вина и Васил Налбантов – ръчно изработени изделия от дърво.

   Празникът  откри кметът на общината Николай Митков, който поздрави присъстващите и пожела на винопроизводителите здрава и успешна година с богата реколта и изобилие от Дионисиевия еликсир . Духът на народната традиция под знака на виното бе предаден на присъстващите и от Пилашевския оркестър с р-л Митко Димитров, Танцов състав ,,Първомай” с р-л Адриян Драгославов, ДФГ „Тракийче” с ръководител Ангел Ангелов. Няма как да пропуснем Дионис (наричан още Дионисий или Бакхус) -  Бог на радостта, лозарството и разбира се, виното, който поздрави и благослови производителите и гостите на празника. Организаторите на Празника на виното и винопроизводството – Община Първомай и Образцово „НЧ Св. Св. Кирил и Методий” предоставиха сцена на българската традиция, а гостуващите винарски изби предложиха на първомайци и гости да опитат вино от най-добрите изби в региона.

   В конкурса за най-добро домашно вино от реколта 2023г. участваха общо 24 проби - бели, червени и розе. Жури в състав: Председател – Данаил Янков и членове – Димитър Иванов и Татяна Стефанова, определи като най добри:

Червено вино:

Първа награда – Живко Аргиров – Каберне совиньон

Втора награда – Димитър Митрев - Сира

Трета награда – Христо Цветков – Мерло, Хамбургски мискет

Бяло вино:

Първа награда – Костадин Павлов - Траминер

Втора награда – Георги Караславов – Мускат отонел

Поощрителна награда за български сорт -  Емануил Запрянов – Памид

Наградата за най – добро червено вино беше предоставена от „Томика – метал“ АД – гр. Пловдив. Винопроизводителите отличени с първи места получиха декоративни бъклици от един от спонсорите – Даниел Димов. Фирма „Екохран“ гр. Пловдив осигури подаръци на всички финалисти.

Грамотите и  наградите на отличените винопроизводители връчи кметът на общината Николай Митков.

Празникът   завърши с първомайско хоро!

Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024” Проведе се XX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2024”