На 11 февруари се проведе XIX-я Празник на виното и винопроизводството – ден, в който погледът обгърна традиция и култура, пазени от векове!

     България е място, на което се преплитат множество обичаи и традиции. Трифон Зарезан е един такъв весел празник- празникът на виното, посветен на лозарите и производителите на вино.

     След двегодишно прекъсване Община Първомай и О“НЧ Св. Св. Кирил и Методий -1894г.-гр. Първомай за деветнадесети път организира Празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023“.

     Въпреки студеното време, площадът пред Образцово „НЧ Св. Св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай” събра ценителите на омайната напитка.

    Гостуваха винарските изби: „Загрей” АД, гр. Първомай, „Шато Рогошев” ООД, гр. Чирпан и Винарска компания „Тракия естейт” ЕООД, с. Гранит. Щандовете на местни производители бяха представени от ферма за производство на яйца от пъдпъдъци с управител Емануил Запрянов, фирма „Вкусен хляб” ЕООД с. Виница.

    Празникът откри кметът на общината Николай Митков, който поздрави присъстващите на празника и пожела на винопроизводителите здрава и успешна година с богата реколта и изобилие от Дионисиевия еликсир. Духът на народната традиция под знака на виното бе предаден на присъстващите и от оркестър „Дионис” с р-л Петър Тенев, Танцовите състави: ,,Тракийка” с р-л Момчил Тончев, ,,Първомай” с р-л Адриян Драгославов и „Евридика” с р-л Валентина Ликова. Организаторите на Празника на виното и винопроизводството – Община Първомай и Образцово „НЧ Св. Св. Кирил и Методий” предоставиха сцена на българската традиция, а гостуващите винарски изби предложиха на първомайци и гости да опитат вино от най-добрите изби в региона.

    Наградите за победителите бяха предоставени от „Томика – метал“ АД – гр. Пловдив за най – добро червено вино, Даниел Димов – занай-добро бяло вино. Фирма „Екохран 1“ ООД – гр. Пловдив, поднесе подаръци за всички финалисти. Наградите връчи Николай Митков- кмет на Община Първомай.

    Конкурсът за най-добро домашно вино от Реколта 2022 г. се проведе в категориите: бяло вино, червено вино и розе. Компетентно жури в състав: инж. Димитър Иванов - председател и членове - инж.- технолог Татяна Стефанова и инж.- технолог Гроздена Николова, дегустираха предложените домашни вина и определиха победителите:

Червено вино:

Първа награда - Георги Делчев Караславов – сорт Мерло;

Втора награда - Георги Йорданов Георгиев – сорт Мерло, Каберне;

Трета награда - Димитър Динков Митрев – сорт Сира;

Бяло вино:

Първа награда – Янко Тенев Янков – сорт Совиньон блан;

Втора награда – Георги Йорданов Георгиев – сорт Димят, Брестовица, Булгар;

Розе:

Първа награда -  Георги Йорданов Георгиев – сорт Мерло, Памид, Димят;

    Грамотите и наградите на отличените винопроизводители връчи кметът на общината. Голямата награда – винефикатар, и тази година е осигурена от фирма „Томика Метал”, гр. Пловдив. Неповторимата атмосфера  в малкото градче Първомай, сгушено в китната и плодородна тракийска низина, оживя в ритмите на българския фолклор и тежките наздравици с  вино.

     И … няма да е по първомайски, ако празника не завърши с първомайско хоро.

Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023” Проведе се XIX-тия празник на виното и винопроизводството „Първомай 2023”