На 14 октомври се проведе Церемония по връчване на Национална литературна награда за проза на името на академик Георги  Караславов.

Гости и домакини поднесоха цветя на паметника на Георги Караславов в центъра на квартал Дебър и по традиция посетиха къща музей „Георги Караславов“.

От 18 часа във фоайето на Образцово „НЧ Св. Св. Кирил и Методий-1894г.–гр. Първомай” се проведе десета юбилейна Церемония по връчване на наградата. Боян Ангелов-председател на Съюза на българските писатели, обяви името на лауреата. С голямото отличие бе удостоен проф. Златимир Коларов.

Наградата, придружена от Диплом и Знак на града, връчи заместник кметът на община Първомай г-жа Радослава Ставрева.

От името на читалищните деятели Специалната награда „Муза” за проза и Диплом връчи Ана Сиракова –председател на Образцово „НЧ Св.Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай”.

Лауреатът проф. Златимир Коларов, доктор на медицинските науки е автор и съавтор в над 590 научни труда, сред които 1 докторска дисертация, над 165 оригинални статии и 101 научни обзора в български списания, 28 художествени , драматургични, публицистични, научно- популярни книги. Автор на 2 сценария за игрални, 7 за документални, 8 за научно – популярни филми и над 250 публикации в литературни и електронни издания.

Негови разкази, интервюта, книги и новели са публикувани в специализирани литературни издания на английски, френски, немски, испански, италиански, гръцки, португалски, руски, и др.

Златимир Коларов е отличен с 56 национални и международни награди- 20 като лекар и преподавател, 26 награди за белетристични и 10 за кино-творби. Носител на Специална награда за цялостно творчество- Международен литературен конкурс „Изящното перо”- Салон за българска култура и духовност- Чикаго 2021г. Член на Съюза на българските писатели, на Съюза на учените в България, Български П.Е.Н. център, Съюза на българските филмови дейци – секция „Сценаристи”, Съюза на журналистите в България. Негови произведения прозвучаха в изпълнение на ученици от СУ „Проф. д-р Асен Златаров” с ръководител А. Бонева. Откъси от „Снаха” и „Татул” прочетоха ученици от ПГСС „Васил Левски” с ръководител г-жа Въцова.

ПРОФ. ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ – НОСИТЕЛ НА НЛН ЗА ПРОЗА „ГЕОРГИ КАРАСЛАВОВ”- 2022 ПРОФ. ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ – НОСИТЕЛ НА НЛН ЗА ПРОЗА „ГЕОРГИ КАРАСЛАВОВ”- 2022 ПРОФ. ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ – НОСИТЕЛ НА НЛН ЗА ПРОЗА „ГЕОРГИ КАРАСЛАВОВ”- 2022 ПРОФ. ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ – НОСИТЕЛ НА НЛН ЗА ПРОЗА „ГЕОРГИ КАРАСЛАВОВ”- 2022 ПРОФ. ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ – НОСИТЕЛ НА НЛН ЗА ПРОЗА „ГЕОРГИ КАРАСЛАВОВ”- 2022