Резултати от проучване на програма „Достъп до информация“. чрез оценяване на Интернет страниците и подаване на електронни заявления до административните структури в системата на изпълнителната власт, Рейтинги на активната прозрачност, Карта на финансовата и бюджетна прозрачност на общините.

Община Първомай е на първо място сред  държавните и общински администрации в областта в сравнителен рейтинг според ежегодното проучване на Програма „Достъп до обществена информация“.

Общината е и на четиринадесето място сред всички 563 оценявани административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт, задължени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

В периода 1 април – 10 юни 2022 година Програма Достъп до информация прегледа и оцени интернет страниците на 563 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт. Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

В рамките на проучването бяха подадени 563 електронни заявления с искане за предоставяне на с искане за предоставяне на информация за общия брой на постановените съдебни решения през 2021 по дела срещу решения по ЗДОИ на всяка от оценяваните администрации. Нивото на прозрачност през 2022 бе оценявано с точки по 108 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет; 94 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и други второстепенни разпоредители с бюджет; и 118 индикатора за общините.

Община Първомай е на първо място сред  държавните и общински администрации в област Пловдив в сравнителен рейтинг на Програма ПДИ Община Първомай е на първо място сред  държавните и общински администрации в област Пловдив в сравнителен рейтинг на Програма ПДИ