2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!

Христо Ботев остана завинаги в българската история като символ на героя, а денят на неговата смърт се превърна в символ на безсмъртието. През годините начинът на отбелязване и официалната формулировка на деня се променят.

Но датата остава като един от най-заредените емоционално дни в нашия календар. На 31 май 1993 г. с решение на Министерски съвет 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Община Първомай и Образцово „НЧ Св.Св. Кирил и Методий–1894г.”  и тази година организираха поднасяне на цветя на паметниците на загиналите за свободата в Първомай. Групи ученици от училищата в града поднесоха венци на паметника на Ангел войвода, паметника на загиналите антифашисти в градския парк, паметника на Анатолий Дроздов и паметника на загиналите във войните от 1912-1918г. в градинката пред пощата.

Вечерта на площада пред читалището се проведе тържествена заря – проверка, с участието на военнослужещи от Съвместно командване на специалните операции гр. Пловдив с командир генерал-майор Явор Матеев. Генерал-майор  Матеев поднесе цветя и се поклони пред паметника на загиналите антифашисти в градския парк.

С тържествено слово за силата на народната памет и примера на героите към присъстващите се обърна кметът на общината Николай Митков.

За поредна година в тържествената проверка прозвучаха имената на загиналите за свободата, останали безсмъртни в нашата история.

България помни своите герои!

„…Тоз, който падне в бой за свобода - той не умира!”

ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА И САМОЖЕРТВАТА НА ГЕРОИТЕ!

2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО 2 ЮНИ - ДЕН НА БЕЗСМЪРТИЕТО