Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар. 

  На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година.

  По традиция, в Първомай,  празникът започна с водосвет в църквата ,,Св.Георги”, след което шествие, водено от икони се отправи към водоема в градинката пред пощата. Тази година хората, дошли на празничния ритуал, бяха значително по-малко, поради пандемичната обстановка в страната.

  Седем момчетата се престрашиха да скочат в езерото, за да извадят кръста тази година. Най-бърз от всички се оказа  25-годишният Николай Христов Ангелов от кв.Любеново, който не за първи път участва в ритуала и спасява кръста.

  След като благословиха момчетата, участвали в ритуала,  отците Георги и Станимир посетиха сградата на Общината, за да поръсят служителите със светена вода за здраве и успехи.

Традиции и обичаи на Богоявление Традиции и обичаи на Богоявление Традиции и обичаи на Богоявление Традиции и обичаи на Богоявление Традиции и обичаи на Богоявление Традиции и обичаи на Богоявление Традиции и обичаи на Богоявление