16.04.2022г.- Лазарова събота

   Светлият християнски празник Лазаровден, бе почетен от учениците на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" с. Караджалово, общ. Първомай. Организатор на родолюбивата проява бе Народно читалище “Светлина - 1926г.” - с. Караджалово.

   Усмихнати малки лазарки с пъстри носии и цветни венци в косите, трепетно очаквах своите гости на площада пред Читалището в село Караджалово.

   Гости на Лазаровден им бяха Зам.- кметът на община Първомай Радослава Ставрева, секретаря на МКБППМН Мария Кьосева, Марияна Колева - кмет на с. Караджалово, Иванка Пенева - директор на ОУ с.Караджалово и Станка Статева - секретар на НЧ "Светлина - 1926г."

   Гиздавите лазарки, с изплетени  най - красиви венци от върбови клонки и пролетни цветя получиха своите награди от Зам.-кметът на община Първомай Радослава Ставрева и осигурени от МКБППМН при община Първомай. Тържеството продължи с наричания и благословения на момите -лазарки към стопаните по домовете им, с наричания за здраве, щастие и берекет през годината -  Ой, Лазаре, Лазарко, тука спряхме за малко, да си люшнем хорцето, да ви стоплим сърцето, да поникне пшеница, да се родят дечица!  Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година.

   Най-вълнуващ момент в ритуала лазаруване, неизменно бе пускането в реката на цветните лазарски венчета.

   Чрез пресъздаването на народните християнски празници и обичаи, децата се научават по-силно да обичат семейството, родното място, обичаите, традициите и историята на собствения си народ. Да са ни честити тези прекрасни български празници! Нека има мир, любов и повече вяра в сърцата ни!

Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден Заместник-кметът на община Първомай и Председател на МКБППМН  Радослава Ставрева отличи деца в конкурс за "Най-красив Великденски венец" на Лазаровден