Традиция и наследственост в Първомай

 

Чаровницата Пролет отново пристигна при нас. С допира на нежните си пръсти тя събуди природата и й вдъхна сили за нов живот.
И ето, че отново:

Настава ден, когато по-високо

от всякога е светлото небе,

очите на децата са дълбоки,

усмихнато е всяко личице.

Сега гърмят тържествено камбани,

Христос възкресе, Господ е над нас,

земята е от светлина заляна,

и пее нежно всеки детски глас.

 На 30 март от 15 часа община Първомай и „Народно читалище св.св. Кирил и Методий -1894г. – гр. Първомай” отново събраха малките палавници от ЦДГ”Марица”, ОДЗ”Осми март”, НУ”Хр.Ботев”, СОУ ”Проф. д-р Асен Златаров” и ОУ”Кирил и Методий” на традиционния  празник на писаните яйца под надслов „Традиция и наследственост”, който се провежда за десети пореден път  .

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg

Ритуалната зала на читалището грееше в празнична украса. Чудесният декор, дело на Нина Андреева-преподавател по изобразително изкуство и Елена Цветкова учител на полудневната групичка от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и великденските композиции, изработени от децата  от всички училища и детски градини в града, бяха довели пролетта в залата.Пръв отец Станимир откри събитието с благопожелания за предстоящия голям религиозен празник- Великден. Малчуганите от полудневната група при ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с ръководител Елена Цветкова изнесоха цял спектакъл, в който бяха включили и представителки на групата за изворен фолклор „Дебърските баби” с ръководител Нанка Мущанова.Ученикът от 4 клас Григор Ганчев прочете своя разказ „Вяра, надежда и любов”. С него той печели първо място на регионалния етап на Деветия национален  конкурс „Бог е любов”. Григор Ганчев е възпитаник на г-жа Мария Личева, преподавател по вероучение в училището в с.Градина.Празникът завърши с изпълненията на групата за „Християнски ценности” при ЦДГ „Марица” с ръководител  Мария Личева и музикален педагог Елена Тенева.Всички деца получиха лакомства, осигурени от ЕТ "Таня Андреева", фирма "Сладък  път" и общината, а участниците в програмата – подаръци от „Народно читалище св.св. Кирил и Методий - 1894г. - гр. Първомай”.Накрая водещата на празника Ани Сиракова – библиотекар в детски отдел на читалищната библиотека благодари на участниците и на всички присъстващи пожела щастлив и светъл Великден!