ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО !

Нека магията на КОЛЕДА влезе в дома Ви и донесе

МИР, ЛЮБОВ и БЛАГОДАТ!

 

ЧЕСТИТА НОВАТА 2010 година!

 

Нека бъде УСПЕШНА! Да донесе ЗДРАВЕ и КЪСМЕТ!

Да дарява ЩАСТИЕ и сбъдва МЕЧТИ!

 

ДА  БЪДЕ!

Колектив на Образцово народночиталище

„Св.св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай”

Председател: Иван Караславов


На 22 декември – по традиция голям Коледен концерт на читалищни състави в Първомай

 

            В залата публиката е притихнала в очакване. Пет минути ни делят от началото на общоградския концерт, който всяка година съставите на Образцово народно читалище „Св.св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай” подаряват преди Коледа на своите съграждани.

            И ето групата на коледарите се втурва на сцената:

                        „Мили хора, я станете,

                        Скъпи гости посрещнете,

                        Скъпи гости – коледари!”

            Възбудата на налките коледари се предава на читалищните изпълнители, а чрез техните изпълнения  - и на публиката.

            По традиция в концертната програма първи са фолклорните изпълнения. Песните на фолклорен ансамбъл „Първомай” и народен оркестър „Дионис” за пореден път извикват в публиката възторг и аплодисменти.

            Всички следващи изпълнения – на Детската музикална студия, на оркестър „Ретротон”, на камерната формация са посветени на Коледното вълшебство, на на възкресената надежда за нещо хубаво и светло.

            Изпълненията на състава за руски песни „Ивушка” пък ни навяват асоциация за суровата руска зима, носят полъха на широката руска степ. Малките рецитатори просълзяват публиката със своята непринудена артистичност и молитвите към Бога.

            Финалът на концерта прозвучава като молитвен благослов и заедно, изпълнители и публика, в общо изпълнение слагат точката на големия Коледен концерт.Последните акорди са заглушени от бурните аплодисменти на публиката.


С  чаша  вино по Виенски и  „AVE, MARIA”  на Бах и Гуно

завърши Коледния камерен концерт в Първомай

В навечерието сме на Рождественските и новогодишни празници. Броени часове ни делят от мига, в който над целия Християнски свят ще прозвучи ангелския призив: „Слава във висините Богу, на Земята  - Мир, между Човеците – Благоволение.”

            Верни на традицията, община Първомай и Образцово народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай” и тази година решиха да подарят на своите съграждани богат Коледно – новогодишен подарък.     

На 18 –ти декември красиво украсената обрядна читалищна зала гостоприемно разтвори врати за  желаещите да се докоснат до най – стойностното от европейската класическа музика. Както бе предварително обявено в коледно – новогодишния афиш, първомайци дойдоха на коледен камерен концерт на Евгения Ночева – цигулка и Злателина Коларова – пиано. Програмата включваше пиеси от Бах, Бокерини, Моцарт, Чайковски, Паганини, Масне, Рубинщайн, Владигеров, Гуно и други композитори.Съвсем в стила на виенската традиция, след десетото изпълнение, организаторите предвидиха десетминутна пауза, в която почерпиха  всички присъстващи  с по  чаша качествено бяло вино.

            Втората част на концерта започна с „Гавот Стефани” на Алфонс Цибулка, за да завърши с най – коледното изпълнение – „Аve, Mariaна Й.С. Бах и Шарл Гуно.

            Залата избухна в нестихващи аплодисменти. Водещата на концерта Емилия Ангелова, която умело, с вещина въвеждаше публиката в творчеството на изпълняваните композитори сподели, че с този концерт се възстановява една прекъсната традиция. А както е добре известно, духът се храни по – различно от тялото – на него е нужно слово, театър, танц и особено такава музика, способна да извиси човека и го направи по – добър, по – човечен, по – благороден в навечерието на Рождественските празници.

            Изпълнителите – Евгения Ночева и Злателина Коларова освен аплаузите, получиха много цветя и благодарности от организаторите и публиката.След финала на концерта всички си тръгнаха от читалищната зала някак си пречистени и облагородени от докосването до истинското изкуство, но и с убеждението, че тази инициатива трябва да продължи.