Втория ден на състезанието беше открит с тържествен парад на знамената на държавите- участници. Парада беше воден от Александър Команов в ролята на знаменосец. След това се произнесоха речите на Шихан Холандер (KWF), Шихан Стив Арнел(IFK) и Канчо Рояма(Kyokushin-kan), като всички изразиха задоволството си от постигането на общ световен шампионат за всички федерации. Сенсей Рачев направи демонстрация на Ката(Сей Пай) и тамешивари.

    Българският национален отбор се представи блестящо и спечели 12 медала. Световни шампиони са Стилян Петров и Александра Маринова. Вице световен шампион в категория  до 85 кг стана Емил Сталев от град Първомай. Той спечели среброто, представяйки се много добре,но тежките травми от предните срещи не му позволиха да победи и на финала.

    Първата среща спечели с Ипон(нокаут)срещу  представител на Иран. Втората среща се изправи срещу боец на Украйна, когото  победи със съдийско решение след първото продължение. На полуфинала Емо се би със състезателя на Беларус.След много успорвана среща, българина отново спечели и така стигна до финал, където се изправи срещу многократният шампион на Русия - Дмитрии Савелеев (европейски и световен шампион).Тежките травми, натрупани от предните боеве и големия опит на руснака спряха нашия боец по пътя му към световната титла.

     Треньoрът на Емил - Драган Драганов е много доволен от преставянето на състезателя си и сподели, че това е резултат от дългогодишният им труд, който полагат в залата.

    По неофициални данни Емил Сталев е първият Вицесветовен Шампион в Обшина Първомай. По-голям успех в спорта от неговия не е постиган до момента.