Гости, ученици от ОУ "Георги Караславов" кв. Дебър и домакини поднесоха цветя на паметника на Георги Караславов във центъра на квартал Дебър и по традиция посетиха къща музей „Георги Караславов“.

От 18 часа във фоайето на Образцово „НЧ Св. Св. Кирил и Методий-1894г.–гр. Първомай” се проведе десета юбилейна Церемония по връчване на наградата. С голямото отличие бе удостоен Матей Шопкин.

Наградата, придружена от Диплом и Знак на града, връчи Радослава Ставрева- временно изпълняващ длъжността кмет на Община Първомай.

От името на читалищните деятели Специалната награда „Муза” за поезия  и Диплом връчи Ана Сиракова –председател на Образцово „НЧ Св.Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай”.

Лауреатът - Матей Любенов Шопкин е роден на 29 септември 1938 в село Долна Липница, Великотърновска област и тази година отбелязва своя 85 годишен юбилей. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работил е във вестник „Студентска трибуна”, Радио София, вестник „Литературен фронт”, издателство „Народна младеж”, Националния литературен музей. Бил е секретар на Съюза на българските писатели по въпросите на поезията, председател на Столичния съвет за култура, главен редактор на списание „София” и на алманах „Янтра”- Велико Търново. Пише и публикува стихове от ученическите си години. Като войник издава първата си стихосбирка „Двадесета пролет”. Автор на повече от 60 книги – поезия, публицистика, стихове за деца. Пише и литературна критика. Носител на националните литературни награди „Пеньо Пенев”, „Николай Хрелков”, Цанко Церковски”, „Иван Нивянин”, „Георги Джагаров”. Негови стихотворения са превеждани на редица чужди езици. Най- новите са на японски език. На руски има издадени седем стихосбирки. Матей Шопкин е Народен деятел на изкуството и културата, лауреат на Димитровска награда, удостоен с почетното звание „Следовник на народните будители”. Носител на ордените „Кирил и Методий” първа степен, „1300 години България” и на „Златен Есенински медал”- Русия. Неговият житейски и творчески символ са стиховете:

     „И българин завинаги оставам!

     Завинаги!...До края на света!”

 Произведения на лауреата  прозвучаха в изпълнение на ученици от СУ „Проф. д-р Асен Златаров” с ръководител А. Бонева. Стихове на Слав Хр. Караславов прочетоха ученици от ПГСС „Васил Левски” с ръководител г-жа Въцова. Гости на събитието бяха - Димитър Христов –  поет, носител на НЛН за поезия 2015г. и Матей Шопкин – поет.

На 13 октомври се проведе Церемония по връчване на Национална литературна награда за поезия на името на „Слав Христов Караславов” На 13 октомври се проведе Церемония по връчване на Национална литературна награда за поезия на името на „Слав Христов Караславов” На 13 октомври се проведе Церемония по връчване на Национална литературна награда за поезия на името на „Слав Христов Караславов” На 13 октомври се проведе Церемония по връчване на Национална литературна награда за поезия на името на „Слав Христов Караславов” На 13 октомври се проведе Церемония по връчване на Национална литературна награда за поезия на името на „Слав Христов Караславов” На 13 октомври се проведе Церемония по връчване на Национална литературна награда за поезия на името на „Слав Христов Караславов” На 13 октомври се проведе Церемония по връчване на Национална литературна награда за поезия на името на „Слав Христов Караславов”